Nieuws
Finiglas

De toegenomen vraag naar gebogen veiligheidsglas en gebogen isolatieglas maakt dat Finiglas zijn productie en verkoop uitbreidt. Het nieuwe onderkomen wordt gebouwd op een perceel van ruim 7.200 vierkante meter. Dit perceel in Dülmen (D) grenst aan de huidige locatie die overigens in exploitatie blijft. Voor de nieuwe productiehal is ongeveer 3.900 vierkante meter gepland. Het kantoorgebouw van twee verdiepingen biedt met 935 vierkante meter vloeroppervlak bijna vier keer zoveel ruimte als het huidige kantoor. Finiglas is gespecialiseerd in de productie en afwerking van gebogen glas. Het bedrijf is ook in Nederland een veelgevraagd expert voor projecten.

De bouwwerkzaamheden zijn begin dit jaar gestart. Het plan is om de nieuwe gebouwen in september 2021 in gebruik te nemen. Tot die tijd wil Finiglas blijven groeien, ook qua personeel. Het bedrijf werft momenteel actief nieuwe medewerkers voor zowel functies in de productie als de commercie.

SEMCO Group

Finiglas maakt deel uit van de SEMCO Group. De investering in Dülmen past in de strategie van groep: de afgelopen dertien jaar is er meer dan 200 miljoen euro geïnvesteerd in de achttien SEMCO-locaties. De groep groeit al jaren en blijft zich positief ontwikkelen. In 2019 werd ruim 3,6 miljoen vierkante meter functioneel isolatieglas en bijna 1 miljoen vierkante meter veiligheidsglas geleverd aan ongeveer 15.000 klanten. In 2020 wordt dit bedrag naar verwachting overschreden. Volgens de plannen zal de totale omzet ook stijgen tot meer dan 250 miljoen euro.

Strategisch positioneren

Efficiënte van duurzame machines en systemen en de digitalisering van processen en diensten staan ​​centraal bij SEMCO’s investeringen. Dat geldt ook voor de uitbreiding van Finiglas. ‘De uitbreiding en modernisering van Finiglas is een investering waarmee we ons strategisch positioneren in de veeleisende markt voor gebogen architecturaal glas’, legt Hermann Schüller, managing partner van de SEMCO Group, uit. ‘In gebogen glas lopen veel verschillende en veeleisende verwerkingsfasen in elkaar over. Bij Finiglas zijn kwaliteit, efficiëntie en productiviteit vooral het resultaat van de goede wisselwerking tussen productie en projectmanagement in sales.’

Veel daglicht in nieuwbouw

Het eigen bouwadviesbureau van SEMCO, Light and Energy, is betrokken bij de planning van de productiehal en het architectonisch ontwerp van de nieuwe kantoren. De ramen en dakramen van de productiehal zijn zo gepland dat er in alle ruimtes van de nieuwbouw voldoende daglicht aanwezig is. Dit komt volgens Schüller niet alleen de prestaties en gezondheid van medewerkers ten goede. ‘De beoordeling van de visuele eigenschappen van het geproduceerde glas kan ook veel beter bij daglicht dan onder invloed van kunstlicht. Door zoveel mogelijk daglicht binnen te laten, wordt ook de levensduur van de kunstverlichting verkort, wat de energie-efficiëntie van het gebouw ten goede komt.’

Keuze beglazing

Deze factor speelde ook een belangrijke rol bij de keuze van de beglazing. Na verschillende simulaties van de temperatuurontwikkeling in het interieur, werd SEMCO Klimastar 600 geselecteerd om oververhitting van het kantoor te voorkomen. Finiglas gaat het nieuwe kantoor ook gebruiken als showroom. ‘We willen onze uniciteit tastbaar maken in dit nieuwe pand’, zegt Alexander Nagel, algemeen directeur van Finiglas. ‘We tonen niet alleen onze producten, maar ook gerealiseerde projecten. Dit is niet alleen interessant voor onze internationale klanten, het is ook enorm motiverend voor de medewerkers om te zien wat er uiteindelijk met hun eigen werk is bereikt. 

Meer ruimte in de productie

De nieuwe productiehallen kenmerken zich vooral door veel ruimte. Finiglas is de afgelopen jaren zo snel gegroeid dat de oude productiefaciliteit amper ruimte bood. De focus ligt op het corrigeren van productroutes en -processen, wat een positief effect zal hebben op de arbeidsomstandigheden. Met name de productie van isolatieglas en het buigen van floatglas hebben medewerkers in de toekomst beduidend meer ruimte beschikbaar. De nieuwbouw biedt straks ook plaats voor een nieuwe buigoven die niet alleen grotere buigafmetingen aankan maar ook geschikt is voor 3D buigen en het buigen van glas in bijzondere vormen. In de tweede fase van de driejarige investering is een extra oven voor gebogen veiligheidsglas gepland, eveneens voor nieuwe dimensies en met extra technische mogelijkheden. In het derde jaar zal de capaciteit van de buigovens verder worden vergroot. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.