Nieuws

NEN heeft Ontwerp NPR 3599 'Vlakglas voor gebouwen – Voorbeeldberekeningen volgens Ontwerp NEN 2608:2009' gepubliceerd. Deze Nederlandse praktijkrichtlijn geeft een vijftal voorbeeldberekeningen voor het controleren van vlakglas in een constructieve toepassing.

Het normontwerp NEN 2608 'Vlakglas voor gebouwen' is onlangs voor commentaar gepubliceerd. Deze norm geeft de eisen en bepalingsmethode van het draagvermogen en vervormingen van overwegend statisch belast vlakglas, bestaande uit enkel glas, gelaagd glas of isolatieglas. Ter ondersteuning van de toepasbaarheid van deze norm zijn in ontwerp NPR 3599 vijf rekenvoorbeelden uitgewerkt. In de rekenvoorbeelden komen alle deelproblematieken aan bod, zoals het controleren van isolerend dubbelglas, gelaagd en enkel glas belast door vlak-, lijn- en puntlasten, het bepalen van de isochore druk, de glijdingsmodules, de optredende buigtrekspanning, toelaatbare buigtreksterkte en de doorbuiging. Voor het berekenen van de buigtrekspanning in vlakglas zijn formules en tabellen opgenomen welke toepasbaar zijn voor rechthoekige glasplaten.

Commentaar op NPR 3599 kan tot 1 april 2010 ingediend worden via www.normontwerpen.nen.nl. Op deze website kan men de normontwerpen inzien en elektronisch commentaar indienen. Voor inhoudelijke informatie over de praktijkrichtlijn of het normalisatieproces: ir. Annemarie Mewe, telefoon (015) 2 690 161 of e-mail annemarie.mewe@nen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.