Nieuws
Rellen Eindhoven

Het ronde gat in een ruit dat is ontstaan tijdens de rellen in Eindhoven vorig weekend stelt de deskundigen van onze redactieraad voor een raadsel. Is het de achterkant van een bierflesje? Een tennis- of golfbal? Of zou er dan toch geschoten zijn tijdens de rellen naar aanleiding van het instellen van de avondklok?

De melding kwam van Willy Swinkels van het gelijknamige glasherstelbedrjif uit Eindhoven. Swinkels schreef ons het volgende: ‘De afgelopen dagen zijn we druk geweest met het herstellen van relschades. Bijgaand een foto die iedereen bezig blijft houden. Een glasplaat waar een rond gat ingegooid is. Ik denk dat je alleen een rond gat in een glasplaat kunt maken als de druk hoog en gelijkmatig is. Als een puntig of spits voorwerp het glasoppervlak met veel snelheid raakt, kan het zo zijn dat er een gelijkmatige hoge druk ontstaat zodat het glas rond wegspringt. Nu ontstaan er verhalen dat om zo’n gat te kunnen creëren er geschoten zou moeten zijn met een geweer, katapult of kruisboog. Ook omdat je dit met puur het gooien van een steen niet voor elkaar zou kunnen krijgen. Je zou eigenlijk een prijsvraag uit moeten schrijven. Kun je een rond gat in een glasplaat gooien?’

We legden deze vraag van Swinkels voor aan de redactieraad van Glas in Beeld, maar uiteraard vragen we ook u om mee te denken. Is er met scherp geschoten in Eindhoven?

Het gat zat er al

Jan Liebeton is Product & Marketing Manager Fire Resistant Glass bij AGC Glass Europe en vraagt zich af of het gat er wellicht al zat. ‘De rand ziet er namelijk wat vies uit, en het zou dus kunnen dat dit gat ooit gefungeerd heeft als afvoer voor een ventilatie, afvoerkap of zoiets. Als je het gat opmeet kun je ook zien of de schade vers is of er al langer is. Als laatste: indien je een gat van buitenaf er in ‘slaat’ zou je verwachten dat er aan de binnenzijde aan de rand schilfers uit zullen breken. Is dat zo? Succes met dit mysterie!’, aldus Liebeton. Swinkels reageert hierop met dat het om zonwerend isolatieglas gaat in de samenstelling 6(10)66.2 en dat de 66.2 gelamineerde binnenruit nog heel is.

Kan zomaar een voetbal zijn

Roman Abrahams is Commercial Directeur Benelux en DACH bij Polflam. Voor die tijd werkte hij bij Peutz Geveltechniek. Hij mailt als reactie: ‘In mijn tijd bij Peutz hadden wij een rond gat in een triple ruit in Eindhoven op het universiteitsterrein waar we een blowertest deden, ook hier slechts één ruit kapot en een perfect rond gat, maar wel in het midden van de ruit. Uit de beelden van de beveiligingscamera’s bleek dat ze gevoetbald hadden en de bal tegen de ruit geschoten hadden. Was voor mij het eerst dat ik zoiets had gezien. Ik denk dat het alleen kan met een voorwerp dat inderdaad dan een perfect gelijkmatig rond oppervlak heeft of vervormd is tot een perfecte ronde drukverdeling.’

Een tennisbal of bierflesje?

Mathijs van de Vliet is adviseur bij Peutz geveltechniek. ‘Kijk, dit is leuk’, schrijft hij ons. ‘Ik zie het als mogelijk dat een gelijkmatig verdeelde belasting de oorzaak kan zijn. Wat wel opmerkelijk is, is dat de grootte van het gat beperkt is. Misschien een tennisbal of iets dergelijks? In mijn werk heb ik zelf ooit een keer een perfect rond gat mogen veroorzaken. Dit was toen ik met onze dauwpuntmeter, die voorzien is van een metalen ronde puck met een temperatuur van -70 graden, op een ruit plaatste die circa 25 graden was. Binnen één seconde een mooie schijf uit het glas. Ik trots, maar mijn opdrachtgever wat minder. Maar ik moet wel zeggen dat ik deze situatie moeilijk weet te relateren aan vandalisme en een ruit op hoogte. In dat kader acht ik het verhaal van een voorwerp dat met snelheid tegen het glas is gegooid dan weer aannemelijker. Misschien de achterkant van een bierflesje?’ En Van de Vliet later nog met een knipoog: ‘Of misschien het gat opmeten en kijken of dit overeenkomt met de diameter van onze puck.’

Met hoge snelheid en grote druk 1 puntbelasting
Spanningsveld dusdanig hoog dat glas gelijkmatig breekt
Mogelijk gevolg ronde breuk

Golfbal?

Jo Joosten is adviseur bij Kenniscentrum Glas en heeft de schade ter plekke opgenomen. Hij zegt: ‘Het verhaal gaat dat er met golfballen is gegooid. Vanuit een zuivere puntlast, als dat kan onder een hoek, zou een rondvormig gat wellicht het gevolg kunnen zijn. Het gat is ovaal en niet rond. Er is circa 1 cm. verschil tussen breedte en hoogte. Daarnaast zijn er toch wat zichtbare onregelmatigheden, het gat is niet zuiver rond. Ook is veel verschilfering aan de achterzijde, de spouwzijde van de buitenruit’, aldus Joosten die onderstaande foto’s heeft genomen.

6 reacties op “Rellen Eindhoven: rond gat in ruit stelt deskundigen voor raadsel

 1. Goedemorgen,

  Wij als specialisten op het gebied van “rond”glas, zoeken het meer
  richting buitenaards leven wat toen heerste!

 2. Emiel Bosch schreef:

  Bizar!! …. ik weet dat een getraind honkbal werper dit soort snelheden bereiken kan.
  Dergelijke mensen trainen en werpen hier ook in Nederland. Ik neem overigens aan dat de foto geen laminaat is want dan kan dit denk ik alleen met een wapen of iets dergelijks.

 3. Jos schreef:

  Je kunt in elk geval een naam geven aan dit fenomeen. Een “relgat”.

 4. Gerard Bouwman schreef:

  Ovaal gat, rond voorwerp schuine inslag?

 5. William Mans schreef:

  Golfbal geschoten met katapult?

 6. Albert van Dijk schreef:

  Vraag voor Jo de Bolleboos,
  Bestaan er twee maten van golfballen? Mijn gat in het raam is perfect rond en heeft een doorsnede van 9 cm. Ik kan er een potje instoppen. Oorzaak golfbal? geen plek voor afslag, geen golfbal gevonden. Oorzaak tennisbal? geen tennisbalharen, geen tennisbal gevonden. Oorzaak vogel? geen veren of bloed gevonden. Dus een glassnijder? Waarom zo hoog? Mijn gat zit op een hoogte van 223 cm, ik ben 172 en kan werken tot 190. De glassnijder moet een lengte van minimaal 205 cm hebben. De oorzaak van het gat in mijn ruit is mij een groot raadsel. Jammer genoeg kan op deze site geen foto’s uploaden. Gaarne een oplosing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.