Nieuws
glazen gevel
Gevel Triodos-bank. Foto: Bert Rietberg

Het Interreg-project Sunovate richt zich op slim warmtebeheer in ramen en zonnepanelen. Doel van dit door TNO geïnitieerde project: de ontwikkeling en integratie van (BI)PV-folies. Zo draagt Sunovate bij aan het ultieme doel: een energie- en klimaatneutrale gebouwde omgeving in 2050.

Om de Europese energie- en klimaatdoelstellingen te halen, is het noodzakelijk om het energieverbruik in gebouwen zoveel mogelijk terug te dringen. Het effectieve gebruik van zonlicht en zonnewarmte heeft een grote impact op de energie-efficiëntie van gebouwen. Sunovate heeft als doel nieuwe materialen te ontwikkelen die actief zonnewarmte reguleren in slimme energiezuinige ramen en warmtewerende zonnepanelen. De deelnemers zetten in op de ontwikkeling en integratie van infrarood-lichtregulerende, gepigmenteerde polymeerfolies. 

Smart window technologie

Sunovate ontwikkelt een nieuw type energiezuinig ‘slim raam’ met gebruik van thermochrome folies. Deze technologie maakt het mogelijk om voor de verwarming van een gebouw in de winter optimaal gebruik te maken van binnentredend zonlicht (zonnewarmte). Tegelijkertijd voorkomt de technologie in de zomer dat teveel zonnewarmte een gebouw binnenkomt. Hierdoor blijft de kamertemperatuur lager en wordt de vraag naar koeling verminderd.

Warmteblokkerende folies voor PV

Zonne-energie is de grootste en ruimschoots beschikbare energiebron. Sunovate ontwikkelt tegen warmtestraling beschermde zonnepanelen met een verhoogd vermogen en een langere levensduur. De gepigmenteerde ‘encapsulanten’ in de zonnepanelen blokkeren infrarode warmtestraling. Het deel van het zonnespectrum dat wordt benut voor stroomopwekking wordt ongehinderd doorgelaten. Dit vermindert oververhitting van de (BI)PV-panelen. Het verhoogt zo het jaarlijkse vermogen en de levensduur van de zonnecellen.

Implementatie

De resultaten van Sunovate zullen op verschillende manieren worden gebruikt. Ontwikkelde materialen en technologieën zullen worden geïmplementeerd in slimme ramen. Dit om het energieverbruik in gebouwen voor verwarming en koeling zoveel mogelijk te verminderen. (BI)PV-panelen worden benut om de resterende energiebehoeften te dekken met verhoogde opbrengst aan lokaal opgewekte hernieuwbare elektriciteit.

Partners

Sunovate is een project van TNO, Universiteit Hasselt, IMEC, KU Leuven, Yparex, Everlam, Glass for Glass en Soltech. Het project is geïnitieerd door TNO. Interreg VL-NL programma, de Nederlandse overheid en de provincies Limburg (NL / VL) en Noord-Brabant (NL) financieren Sunovate. De ontwikkelde demonstratoren worden getest in de faciliteiten van SolarBEAT (NL) en EnergyVille (VL).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.