Nieuws
Semco

De SEMCO-groep heeft in 2020 een omzet van ongeveer 260 miljoen euro gerealiseerd. Dat is een groei van 6 procent ten opzichte van 2019. Ondanks de beperkingen ten gevolge van het coronavirus, verhoogde de floatglasfabrikant zijn productievolumes aanzienlijk. Met 3,4 miljoen vierkante meter isolatieglas (+ 6%) en 1,3 miljoen vierkante meter veiligheidsglas (+ 18%) en voor het eerst meer dan 5 miljoen vierkante meter gecoat glas (+ 11%) kan SEMCO terugkijken op een positief jaar. Voor 2021 verwacht de groep een omzetgroei van meer dan 4 procent en een stijging van de productie van isolatieglas met 7 procent. Zowel de productie van veiligheidsglas als het volume van gecoat glas zullen naar verwachting elk met ongeveer 2,5 procent toenemen. Zie op onze site ook de cijfers over 2019.

Dichter bij elkaar

‘2020 was in veel opzichten een uitdaging voor ons’, zegt Hermann Schüller, managing partner van de SEMCO Group. ‘Toch zijn we er samen met onze klanten, partners en medewerkers in geslaagd het jaar tot een succes te maken. We konden altijd op elkaar vertrouwen en kwamen – ondanks de regels voor het houden van afstand – nog dichter bij elkaar. Dit is een belangrijk kenmerk van ons team en onze familiecultuur.’ Schüller is bijzonder trots dat onder deze omstandigheden niet alleen de volumes, maar ook de productkwaliteit en het naleven van leveringsdata naar een hoog niveau konden worden getild. Schüller: ‘Beide percentages bedragen naar verluidt ruim 98 procent. Net als de toename van verkopen en volumes is dit grotendeels te danken aan onze strategische investeringen van meer dan 200 miljoen euro sinds 2007.’

50 miljoen euro investeren

Schüller geeft aan dat SEMCO sterker uit de crisis is gekomen, maar dat die nog niet is overwonnen. Desalniettemin zal de groep strategisch blijven investeren met het oog op de groei op lange termijn. Tegen 2023 zal 50 miljoen euro gaan naar de focusgebieden Automatisering en Robotica, Digitalisering, Innovatiemanagement en Duurzaamheid en Medewerker-kwalificatie. ‘Dit is de enige manier waarop we onze ambitieuze doelen kunnen bereiken’, aldus de managing partner. 

Onderdeel van dit pakket is de bouw van een tweede productiehal en een kantoorgebouw voor FINIGLAS in Dülmen, een investering van 7 miljoen euro. ‘Hiermee speelt het bedrijf in op de toenemende vraag naar hoogwaardig gebogen glas voor internationale prestigeprojecten. Dankzij een aanzienlijk groter aanbod van producten en diensten zal FINIGLAS in de toekomst aan nog specifiekere klantverzoeken kunnen voldoen’, aldus Schüller.  De markt voor gelaagd veiligheidsglas (VSG) in Duitsland groeit al geruime tijd. Dienovereenkomstig ligt de focus van de investeringen bij SEMCO op het gebied van veiligheidsglas op gelaagd veiligheidsglas. De capaciteit voor gelaagd veiligheidsglas wordt uitgebreid op de locaties Neu- brandenburg en Nordhorn en in de regio Centraal-Zuid. 

SEMCO Academy

Glasplaten worden groter en zwaarder door het toenemende gebruik van gelaagd veiligheidsglas. Om de processtabiliteit en de productkwaliteit verder te kunnen verhogen en tegelijkertijd gezondheidsproblemen voor medewerkers te voorkomen, stimuleert de SEMCO Group ook automatisering en uitbreiding van robotica in haar isolatieglasactiviteiten.

Schüller: ‘Het doel is om over drie tot vier jaar het meest digitale bedrijf in de glasindustrie te zijn. Klantrelatiebeheer, communicatie, e-commerce en logistiek zijn de gebieden waarop SEMCO steeds digitaler, effectiever en individueler wordt. Nieuwe machines, programma’s en vormen van samenwerking – om dit alles volledig effectief te laten zijn, moeten medewerkers worden opgeleid. Daarom zijn we al enkele maanden bezig met het opzetten van de SEMCO Academy. In deze centrale trainingsfaciliteit bieden we op maat gemaakte trainingen voor stagiaires, medewerkers en managers. We concentreren ons bewust op het opleiden van industriële medewerkers, omdat het grootste deel van onze hoge klanttevredenheid gebaseerd is op hoogwaardige productie, zorgvuldige afhandeling en betrouwbare levering.’

25.000 ton CO2-besparing 

Bij alle investeringen in machines en systemen is energie-efficiëntie een doorslaggevende factor. ‘Elke investering dient ook om energie te besparen en de ecologische voetafdruk van glasproducten te verkleinen’, besluit Schüller. ‘Glas heeft in wezen zeer duurzame eigenschappen. Functioneel isolatieglas, zoals ons SEMCO Klimaglas, zorgt er niet alleen voor dat er bespaard kan worden op verwarming, airconditioning en kunstlicht. Het meeste glas is ook recyclebaar. Alleen al in 2020 heeft SEMCO meer dan 36.000 ton afvalglas en gebroken glas teruggegeven aan zijn recyclebare partner rial cyclus, waardoor we bijna 25.000 ton CO2 hebben bespaard. SEMCO heeft op achttien locaties alle productieverlichting vervangen door LED. ‘Dit heeft niet alleen geleid tot aanzienlijk betere arbeidsomstandigheden, maar bespaart op jaarbasis nog eens 700 ton CO2. Het project wordt in 2021 voortgezet op de andere SEMCO-locaties onder het motto SEMCO for Future’, aldus Schüller.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.