Nieuws
vacuumglas

De Rijswijkse Glashandel heeft in het westen van het land een woning beglaasd met LandVac vacuümglas. Het 8 millimeter dikke glas heeft een thermische isolatiewaarde (Ug) van 0,45 W/m2K. Het glas is beduidend beter isolerend dan triple glas dat een Ug heeft van 0,7 W/m2K. Triple glas is echter viermaal zo dik en tweemaal zo zwaar dan vacuümglas.

‘De Rijswijkse Glashandel was op zoek naar een glasoplossing met behoud van de bestaande kozijnen’, vertelt Arnaud Roozen van vacuümglas.eu dat LandVac op de markt brengt. ‘Uitgangspunt was de best mogelijke Ug-waarde in een zo dun mogelijke samenstelling. Tevens was de toepassing van veiligheidsglas van belang.’ Mede door het advies van Van den Heuvel glas uit Rijswijk is gekozen voor LandVac vacuümglas. Roozen: ‘Met ons glas wordt een meer dan 30 procent betere isolatiewaarde behaald dan met triple glas en andere vacuüm glasoplossingen. Ook zijn beide bladen van het glas gehard, een logische keuze dus.’

Goedgekeurd voor toepassing

LandVac vacuümglas uit Zwanenburg beschikt sinds april 2020 over een gecontroleerde gelijkwaardigheidsverklaring. Je toetst met een dergelijke verklaring de Energieprestatie van een gebouw. Het vacuümglas is daarmee goedgekeurd voor toepassing in ons land. Dit heeft vorig jaar onmiddellijk geresulteerd in het verduurzamen van een aantal woningen in Amsterdam. Woningcorporatie Eigen Haard laat het glas van leegkomende mutatiewoningen in Amsterdam Noord vervangen.

Meerwaarde vacuümglas

Bureau CRG uit Rotterdam heeft de gelijkwaardigheidsverklaring toegekend. De verklaring geldt voor toepassing in houten en kunststof kozijnen. BCRG controleert en publiceert gelijkwaardigheids- en kwaliteitsverklaringen van producten en systemen die in de bouw- en installatiesector worden toegepast. De verbeterde prestaties van producten en/of systemen worden meegenomen in de wettelijk verplichte energieprestatieberekening. Dat geldt ook voor energiebesparingsadviezen voor gebouwen. Voor nieuwe, innovatieve producten zoals vacuümglas is dat belangrijk. De meerwaarde ervan boven HR++ en triple glas wordt nu meeberekend in de toets voor energieprestatie van een (woon)gebouw.

Lees op onze site alle berichten over Landvac en ook over andere aanbieders van vacuümglas.

2 reacties op “Vacuümglas: woning beglaasd met LandVac (Ug-waarde 0,45)

 1. nienhuys schreef:

  Met triple glas kan je ook een isolatiewaarde van Ug 0,45 of 0,5 halen, maar het is wel veel zwaarder en heel veel dikker.
  Door vacuümglas met de allerlaagste isolatiewaarde van triple glas te vergelijken komt het wel voordelig uit, maar dat is niet objectief.
  Als het kozijn niet aangepast hoeft te worden is het meestal goedkoper.
  De woningeigenaar moet alle aspecten tegen elkaar kunnen overwegen, ook de kostenfactor.

 2. Edwin schreef:

  Dag Nienhuys,
  Vacuum glas pas je niet alleen toe voor de hoge isolatiewaarde. Juist omdat veel kozijnen niet geschikt zijn voor Triple glas, laat staan de varianten met 2x14mm spouw of meer (waar je in NL nauwelijks een kozijn voor kunt bestellen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.