Nieuws
Jorma Vitkala Award
V.l.nr. Jan Paul Houtekeer, James O'Callaghan, Jorma Vitkala en Glaston-CEO Arto Metsänen

Het is weer mogelijk kandidaten te nomineren voor de Jorma Vitkala Award of Merit. De prijs is in 2017 tijdens het Glass Performance Days (GPD)-congres in het leven geroepen om individuele personen die bijdragen aan de glasindustrie te eren. De award is inmiddels twee keer uitgereikt. Kandidaten voor het aanstaande congres in juni dit jaar kunnen nog deze week worden aangedragen. De uitreiking is op 14 juni tijdens de GPD-openingsceremonie. Het congres vindt plaats van 14 tot en met 16 juni; op 13 juni zijn er workshops.

De award werd in 2017 voor het eerst uitgereikt. Dat was aan de naamgever zelf vanwege zijn vele inspanningen ter promotie van glas. Jorma Vitkala is inmiddels met pensioen maar was initiator en organisator van het congres dat tweejaarlijks plaatsvindt in Tampere, Finland. De uitreiking gebeurde tijdens het 25-jarig jubileumevenement van de GPD. De tweede uitreiking was in 2019. De prijs ging toen naar de bekende glasspecialist en docent prof. James O’Callaghan. Hij is de engineer van de Apple Stores wereldwijd. De stores staan bekend om hun spectaculaire, vaak constructieve toepassing van glas. O’Callaghan is regelmatig in Nederland; hij komt over uit Londen als ‘visiting professor’ aan de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft.

Concurrentie verhogen

‘De prijs is voor een persoon. Maar we onderstrepen dat ze is ingesteld voor het algemeen belang en de vooruitgang van de glasindustrie’, zegt Jean-Paul Hautekeer, Marketing Directeur bij Dow Europe en voorzitter van de nominatiecommissie. ‘Voortdurende innovatieve vooruitgang en gedurfde nieuwe oplossingen houden de toepassingen van glas op de voorgrond voor ontwerpers, industrieën en onderzoeksinstellingen. Ook vergroot dit het concurrentievermogen bij de keuze van glas en oplossingen voor de bouw, auto- en interieurdecoratie. Deze onderscheiding is ons speciale eerbetoon aan toonaangevende medewerkers in de ontwikkeling van de vlakglassector.’

Nominatiecommissie

Nominaties voor personen die een aanzienlijke impact hebben (gehad) op de ontwikkeling van de internationale glasindustrie zijn welkom tot eind deze week. De nominatie voorzien van een beschrijving van de relevante verdiensten en bijdragen van de genomineerde gebeurt online. Een nominatiecommissie bestaande uit vertegenwoordigers van de internationale vakpers, waaronder Marco Groothoff van Glas in Beeld, zal de winnaar aan het einde van deze maand selecteren. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.