Nieuws
triple glas

In het herontwikkelde Verto in Arnhem is door Facadis Gevelbouw circa 1.500 vierkante meter aan gevelelementen met neutraal zonwerend triple glas toegepast. De aluminium kozijnen, ramen en (schuif)deuren zijn voorzien van triple HR+++ beglazing van AGC Glass Europe. Het glas is uitgevoerd met een AGC/ Interpane Ultra Select 60/30 coating, heeft een zwarte afstandhouder en een Ug-waarde van 0,7 W/m2K. Waar het vereist was is het glas geluidwerend (RwCtr = 34dB) en als één- en tweezijdig gelaagde en EW 30 brandwerende veiligheidsbeglazing uitgevoerd.

Verto bevindt zich in het historische stadshart van Arnhem. In het ontwerp van V8 Architects is het tijdelijke stadskantoor vervangen door een duurzaam woongebouw met 58 appartementen. Het oorspronkelijke gebouw is ontworpen door J.J. Konijnenburg, een oud-leerling van architect Gerrit Rietveld en in 1960 gebouwd om dienst te doen als tijdelijk stadskantoor. V8 Architects heeft het DNA van het gebouw en het karakter van de zuidelijke binnenstad als naoorlogs wederopbouwgebied behouden en een ‘tweede’ wederopbouw gemaakt die een kwaliteitsimpuls oplevert voor Arnhem.

Toekomstbestendig

Om het gebouw in hoogte beter aan te laten sluiten op het straatbeeld heeft V8 twee woonlagen toegevoegd. Door middel van verschillende energiebesparende oplossingen is Verto duurzaam herontwikkeld. Op het hele dak zijn zonnepanelen geïnstalleerd. Bovendien heeft het gebouw een warmteterugwinningsinstallatie en is het aangesloten op de stadsverwarming.

Functionele helderheid

In het ontwerp vormen de originele ontwerpprincipes het uitgangspunt. De kenmerkende, functionele helderheid van het oorspronkelijke gebouw blijft behouden. De bestaande staalconstructie varieert van de grote stalen jukken op begane grond tot verfijnde stalen tussenregels op de verdiepingen. Om aan te sluiten bij deze consistente manier van bouwen is ook de nieuwe gevel volledig van staal gemaakt. Door de sterk aanwezige horizontale raamstroken associeert het met het modernistische wederopbouwkarakter van de binnenstad. De balkons vormen het ‘ornament’ en voegen er een woonkarakter aan toe.

Facadis Gevelbouw gecertificeerd

Aannemer van het werk was Plegt-Vos. Facadis Gevelbouw heeft de prefab aluminium HSB-elementen in de bouw gemonteerd. Voor vlucht/paniek en brandwerende draaiende delen in een buitengevel is wettelijk verplichte certificering vereist. Facadis Gevelbouw is EN 16034 en EN-14351-2006 gecertificeerd, géén vanzelfsprekendheid binnen de aluminium gevelbranche. 

Lees op onze ste alles over triple glas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.