Nieuws

Glas is een ideale manier om energie te besparen, maar hoeveel scheelt dat nou precies? Het is bekend dat HR++ of tripleglas zorgt dat er minder kou door de ramen komt en dat de warmte beter binnen blijft. Maar wat is het rendement? Wanneer is het verstandig om glas te vervangen?

HR++ in plaats van enkel- of dubbelglas

HR++ of tripleglas is goed voor het klimaat, zowel binnen als buiten. Maar het is vooral, net zoals energie vergelijken, goed voor de portemonnee. Als er bijvoorbeeld in een bestaande hoekwoning ongeveer 25 vierkante meter aan enkel glas vervangen wordt door HR++ glas, dan kan dat ongeveer een kleine 400 euro aan energiekosten schelen. Als er al dubbel glas in zat, dan scheelt het nog steeds ongeveer 150 euro per jaar. Voor een vrijstaande woning kan het nog meer oplopen. Dan ligt de hoogte van de besparing rond de 450 euro bij enkelglas en rond de 190 euro bij dubbelglas. Ook levert het een besparing van CO2-uitstoot op. Bij een hoekwoning is dat ongeveer 900 kilo bij enkelglas en 370 kilo bij dubbelglas. Voor de vrijstaande woning is de jaarlijkse CO2-besparing 1100 kilo bij enkelglas en 450 kilo bij het vervangen van dubbelglas.

Vervangen door tripleglas

Als ook de kozijnen vervangen moeten worden, dan kan er beter gelijk gekozen worden voor tripleglas. De aanschafprijs is wel hoger, maar er wordt ook meer bespaard. Een ander voordeel is de subsidie die de mensen krijgen als ze gaan voor tripleglas met isolerende kozijnen. Die is namelijk ongeveer drie keer zo hoog als de subsidie voor HR++ glas. De kozijnen samen met het glas vervangen betekent ook een langere levensduur waardoor men ook langer bespaart op de kosten.

Besparing tripleglas met isolerende kozijnen

Een hoekwoning bespaart jaarlijks 450 euro als het enkelglas wordt vervangen door tripleglas. Bij dubbelglas is dat 250 euro. Het levert een jaarlijkse besparing van CO2 op van 1100 kilo voor enkelglas en 600 kilo voor dubbelglas. Voor de vrijstaande woning ligt dit alles nog hoger. We praten dan over een besparing van 500 euro bij enkelglas en 300 voor dubbelglas vervangen. Wat betreft de CO2 zijn de aantallen 1.300 kilo bij enkelglas en 700 kilo bij dubbelglas. 

Voordelen

Alles bij elkaar zijn dit dus heel veel voordelen. Goed voor het milieu én voor de portemonnee. En met de juiste subsidies kan er ook op de eenmalige kosten bespaard worden. HR++ glas en tripleglas zijn ook goed voor de waarde van de woning en het energielabel. Ook is de geluidsisolatie veel beter. Een drukke weg in de buurt stoort zo opeens een stuk minder.

1 reactie op “Hoeveel energie besparen met glas?

  1. Gerard schreef:

    Ik snap besparen en ik snap kosten maar waarom niet m 3 in gevuld i p v hoekwoning zoveel tussenwonning zoveel daar bedragen bij maar welke het gaat toch m3 ( tegen welke prijs ) die je bespaard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.