Nieuws
schakelbaar glas

In de buurt van Limoges is een school gebouwd voorzien van schakelbaar glas. De architecten Marie Remillac en Laurent Billat van OX ARCHITECTURES kozen voor SageGlass schakelbaar glas in de klaslokalen, de multimediaruimte en de gedeelde studio op het westen en zuidoosten. 

Met schakelbaar glas, ook wel dynamisch of slim glas genoemd, is het mogelijk de lichtdoorlatendheid van een glazen gevel te veranderen. Zo is het mogelijk de kleur, lichtintensiteit en warmtedoorlatendheid van een façade aan te passen, bijvoorbeeld om dynamisch in te spelen op de weersomstandigheden. Er zijn meerdere oplossingen op de markt, waaraan we vaker aandacht hebben besteed (zie o.a. GiB #3 – juni 2017). Maar er zijn nieuwe producten op komst die een nog betere performance claimen. Volgens Frost & Sullivan, adviesbureau op het gebied van groeimarkten, heeft de technologie van schakelbaar glas, het potentieel om door te breken in een breed scala aan markten, waaronder de gevelsector. Een dynamische buitengevel draagt bij aan een comfortabel binnenklimaat en reduceert de benodigde hoeveelheid energie voor verwarming en koeling. De bekendste oplossingen zijn elektrochroom glas, thermochroom glas en liquid crystal.

Elektrochroom schakelbaar glas

SageGlass is elektrochroom schakelbaar glas. ‘Het grote voordeel van SageGlass-beglazing is de slimme manier waarop het de zonnestralen onder controle houdt. Dit helpt de voordelen van glas te behouden en tegelijkertijd de grote nadelen weg te nemen: verblinding en oververhitting, ongeacht de kant van het gebouw, wanneer en ongeacht het weer. De instroom van natuurlijk licht en het uitzicht naar buiten blijven behouden, waardoor een gevoel van comfort en welzijn wordt gecreëerd. Deze voordelen hebben ook een positief effect op de concentratie en prestaties van studenten’, aldus de architecten.

SageGlass schakelbaar glas

In de school is ruim 500 vierkante meter SageGlass dubbele beglazing toegepast, oftewel een derde van het volledige glasoppervlak. SageGlass-beglazing past het tintniveau automatisch aan aan de hoeveelheid zonlicht. Het regelt zo de hoeveelheid warmte en licht die een ruimte binnenkomt terwijl het zicht gehandhaafd blijft. De warmteregeling van de beglazing helpt ook om energie- en onderhoudsrekeningen te verlagen. SageGlass verzamelt feedback over de gebruikerservaring om zo gebouweigenaren te ondersteunen. De instellingen van het schakelbaar glas worden afhankelijk van de vereisten op afstand of ter plekke aangepast.

Warmte en licht regelen met schakelbaar glas

De beglazing is aangesloten op een besturingssysteem (bij een laagspanning van 2,5 V) dat gedurende de dag automatisch het tintniveau regelt op basis van het (binnen)klimaat. Gebruikers kunnen het glas ook handmatig bedienen. Het schakelbaar glas heeft op basis van de zonnefactor (g) en lichttransmissie (TL) vier instellingen:

  • Helder: g= 0,38 en TL 60% als het regent of de zon opkomt of ondergaat,
  • Licht: g= 0,12 en TL 18% wanneer de eerste zonnestralen verschijnen,
  • Sterk: g= 0,07 en TL 6% wanneer een betere zonwering vereist is,
  • Maximum: g= 0,04 en TL 1% ter bescherming tegen verblinding door direct zonlicht.

Natuurlijk licht en uitzicht

De dynamische zonwering die in de beglazing is ingebouwd, zorgt ervoor dat de temperatuur in de klas het hele jaar door aangenaam blijft. Maar schakelbaar glas doet meer. Veel wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond hoe cruciaal natuurlijk licht en uitzicht zijn voor het welzijn van zowel volwassenen als kinderen die meer dan 90 procent van hun tijd in gebouwen doorbrengen. Ongeacht het niveau van zonwering, SageGlass-beglazing met variabele tint blijft transparant en behoudt deze twee elementen die ook de cognitieve functie stimuleren. Dit verhoogt de concentratie en het leervermogen van kinderen. Uitzicht op de buitenlucht geeft de ogen een pauze en bevredigt onze behoefte aan afleiding en verbinding met de wereld door de grens tussen binnen en buiten te wissen (het concept van biofilie). Dit vermindert het vermoeidheidsgevoel gedurende de dag, wat ook van invloed is op het terugdringen van het ziekteverzuim. 

In lommerijke omgeving

De school is te vinden in het dorp Pierre-Buffière, op de top van een heuvel gelegen op 29 km van Limoges. OX ARCHITECTURES plaatste de school in het hart van deze lommerrijke omgeving. Het project van 10.764 vierkante meter biedt leerlingen en docenten een prachtig uitzicht op de heuvels van Limousin. Het perceel heeft een helling met een verval van zes meter naar het westen, daarom heeft de school een overhang op palen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.