Nieuws
Pilkington Nederland

Pilkington Nederland installeert triple glas dat meerdere functies combineert in zijn hoofdkantoor in Enschede. Het glas wekt energie op, krijgt in de buitenste spouw geïntegreerde zonwering en zorgt via de binnenste ruit voor verwarming. Het geveldeel bevat ook BIPV en is een wereldprimeur op glasgebied. Het samenvoegen van verschillende innovaties in één ruit maakt het project uniek. Vanuit het Europees project Envision – Horizon 2020 worden glasinnovaties wetenschappelijk getest.

Samengevat genereert de beglazing duurzame energie, is een verwarmingselement en is het niet alleen isolerend, maar ook zon- en geluidswerend. De gevel wordt in de loop van deze maand operationeel.

Pilkington Sunplus BIPV

In het project is beglazing opgenomen die duurzame energie opwekt. De technologie is gebaseerd op basis van Pilkington Sunplus BIPV, dit is energie genererende beglazing met een optimale balans tussen doorzicht en opbrengst. De totale glassamenstelling is een triple eenheid. De beglazing is geïntegreerd in het RT82HI+ kozijn van Kawneer. Dit is een modulair raam- en deursysteem dat is voorzien van een Passiefhuis phB certificaat.

Pilkington Insulight met ScreenLine

Naast de eigenschap dat het glas energie opwekt, is in de buitenste spouw geïntegreerde zonwering toegepast; Pilkington Insulight met ScreenLine. De jaloezieën bevinden zich dus tussen het glas en worden door middel van een sensor elektronisch aangestuurd waardoor in een vroegtijdig stadium geanticipeerd kan worden op de weersomstandigheden. In de praktijk betekent dit maximale zonwering tijdens warme periodes en een uitgebalanceerde maximale zoninstraling tijdens koudere periodes, in beide gevallen zonder dat de zon het doorzicht verblindt.

Pilkington Insulight HeatComfort

Grensverleggend is de combinatie met een andere NSG Group innovatie: Pilkington Insulight HeatComfort verwarmbaar glas. De onzichtbare en geruisloze techniek is gebaseerd op infrarood warmte en wordt aangestuurd door (duurzame) elektriciteit. ‘Deze multifunctionele glaseenheid past in een gezonde werkomgeving en omvat alle ingrediënten om een kantoorunit gedurende het gehele jaar duurzaam te voorzien van de vereiste wensen op het gebied van koelen en verwarmen’, aldus Pilkington.

Pilkington Sunplus BIPV Spandrel

Naast deze beglazing bestaat het nieuwe geveldeel gedeeltelijk uit ondoorzichtige BIPV-panelen; Pilkington Sunplus BIPV Spandrel. Deze dichte panelen zijn ook samengebouwd tot isolerend triple glas, aan de binnenzijde is een digitale print in een marmerstructuur aangebracht op de beglazing. Van de buitenste ruit zijn dus de monokristallijn zonnecellen gelamineerd tussen een combinatie van extra helder en geëmailleerd glas, de binnenzijde is een duurzaam alternatief dat glas kan bieden op het hedendaagse marmer.   

Op het pand zijn een pyranometer en sensoren aangebracht die vanuit het Europese consortium door TNO gedurende één jaar nauwkeurig gemonitord worden. Het geheel wordt via slimme domotica aangestuurd. De data wordt gekoppeld met de verkregen energetische data waardoor er wetenschappelijk onderbouwde inzichten ontstaan in de (samen)werking van de verschillende innovaties. 

Speciale productielijn

De beglazing voor dit project is geproduceerd door Pilkington Nederland op de speciaal ingerichte en aangepaste productielijn. Pilkington Nederland is een door de NSG Group officieel erkende testlocatie voor de ontwikkeling van innovatieve isolatieruiten. 

De renovatie van dit deel van de gevel kwam tot stand door een constructieve samenwerking tussen NSG Group, Droste Bouw, Alkondor Gevelbouw, Beckmann elektrotechniek, Denko Domotica, Vestaxx GmbH, Pellini Sarl, Kawneer, TNO, Leferink Architecten, Bonke Schilderwerken en Smooth Vision. Het Europese Envision Horizon 2020 Consortium bestaat uit: TNO, AkzoNobel Decorative Coatings, Electricité de France (EDF), Pilkington Nederland BV, Pilkington Deutschland AG & NSG Group, RINA Consulting (RINA – C), BERGAMO TECNOLOGIE SP.Z o.o. (BG Tec), University of Genoa – Thermochemical Power Group, Emergo Hout & Bouw B.V., NBArchitecten.

Zie ook onze andere berichten over Pilkington.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.