Nieuws
vlakglasafval

Hoe hoger de kwaliteit van ingezameld vlakglasafval, hoe beter het mogelijk is het glas te recyclen. Reden voor Vlakglas Recycling Nederland (VRN) een certificaat in te voeren als maat voor veiligheid en kwaliteit van het inzamelpunt.

Het certificaat geeft aan dat bezoekers en medewerkers van een inzamelpunt het aangeleverde vlakglas veilig storten. Ook maakt het duidelijk dat de kwaliteit voldoet aan gestelde normen. Naam van dit alles: ORCIV en dat staat voor Onafhankelijk Register Certificatie Inzamelpunt VRN.

Nieuw glas maken

Alleen van schoon glas wordt nieuw glas gemaakt. Het recycleproces van vlakglas begint daarom al bij de inzamelpunten. Hoe schoner het ingezamelde vlakglasafval, hoe beter de recycling. Schoon vlakglas is grondstof en mag normaal worden vervoerd. Een vlakglascontainer die vervuild is met glasvreemd materiaal geldt als afval. Voor afvaltransport gelden zwaardere eisen en meer regels. VRN heeft geen vergunning om dergelijke ladingen te mogen vervoeren. Vervuilde containers zorgen voor financiële tegenslag als er vervolgens vlakglas mee vervoerd wordt. De hele container vlakglasafval wordt dan afgekeurd. Vooral op zogenoemde OPO’s (op- en overslagpunten) is dit een punt van aandacht. 

Hoogwaardig recyclen

Voor de inzamelpunten van VRN geldt dit niet; de containers zijn schoon en de kwaliteit van het glas afdoende voor hoogwaardige recycling. Met het certificaat toont een inzamelpunt dit nog eens aan. Cor Wittekoek, directeur van VRN, over dit initiatief: ‘Als stichting hecht Vlakglas Recycling Nederland veel waarde aan duurzaamheid. Circulair en duurzaam bezig zijn wordt voor veel bedrijven steeds belangrijker. Middels ORCIV kan een bedrijf aantonen dat het participeert in het duurzame afvalbeheersysteem van VRN en dat het goed bezig is met het beheer van vlakglasafval. We garanderen met deze certificatieregeling dat bezoekers en medewerkers van dit inzamelpunt het aangeleverde vlakglasafval veilig storten. Ook dat de kwaliteit van het aangeleverde vlakglasafval voldoet aan gestelde normen.’

Ongeveer een kwart van de inzamelpunten beschikt inmiddels over een certificaat. VRN heeft recent diverse inzamelpunten gecertificeerd.

  • NNRD BV, Groningen
  • Metaglas Operations BV, Tiel
  • Gerzon BV, Eck en Wiel

Cursus Acceptant vlakglasafval 

VRN biedt al haar openbare inzamelpunten de mogelijkheid om het bedrijf te laten certificeren. Deelname is op vrijwillige basis en kosteloos. Op de website van VRN staan de gecertificeerde inzamelpunten gemarkeerd met een groen vlaggetje op de kaart. Voor het verhogen van de kwaliteit van vlakglasafval heeft VRN een cursus ontwikkeld. Wittekoek: ‘Voor de acceptanten van vlakglasafval is het van groot belang om de vlakglascontainers schoon te houden en zo een hoge kwaliteit van vlakglasafval te waarborgen. Met de cursus Acceptant vlakglasafval helpen we de acceptant om vervuiling tegen te gaan.’

Lees hier hoe VRN vlakglas steeds meer circulair maakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.