Nieuws
brandwerende ramen en deuren

Raam- en deurconstructies moeten voldoen aan diverse eisen op het gebied van brandwerendheid. Momenteel geldt dat voor te openen ramen en buitendeuren (en industriële deuren) CE-markering verplicht is. Een geaccrediteerd brandlaboratorium kan door middel van een test de brandwerendheid van raam- en deurconstructies bepalen. Daarnaast zijn er voor brandwerende ramen, deuren en luiken meerdere normen opgesteld voor zogenaamde Extended Application, die uitbreiding van het directe toepassingsgebied mogelijk maken.

Een investeerder komt met een nieuwbouwplan, een architect gaat ermee aan de slag, een adviseur bepaalt samen met de architect de brandscheidingen en als het ontwerp eenmaal definitief is, wordt het aanbesteed. De aannemer komt in beeld en ziet dat er in het bestek een aantal brandwerende deuren wordt omschreven. Aan hem de taak om de juiste deuren te selecteren die aan de betreffende voorgeschreven brandwerendheid voldoen. Je zou denken: de aannemer belt een aantal deurenleveranciers, legt de vraagstelling voor en geeft aan waar de deuren aan zouden moeten voldoen. De leveranciers komen met een voorstel en de aannemer selecteert de deuren waar hij het meeste vertrouwen in heeft en die prijstechnisch voldoen aan het budget.

Volledige artikel downloaden

Maar is het wel zo eenvoudig? De praktijk blijkt een stuk weerbarstiger, aldus Jeroen Zwart in een uitvoerig artikel over brandwerende ramen en deuren. Hij senior projectleider en vervangend hoofd laboratorium bij Peutz Laboratorium voor Brandveiligheid. Het artikel is hieronder bijgevoegd als pdf.

Meer over brandwerend glas lees je in de jongste uitgave van Glas in Beeld (GIB#6 – december 2021). Nog geen abonnee? Neem hier een abonnement.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.