Nieuws
Brandwerend glas
Foto: Polflam

Glas is een mooi en belangrijk bouwproduct dat meer kan dan daglicht doorlaten en wind en water tegenhouden. Het isoleert, is doorvalveilig en geluidwerend en kan zelfs constructief worden toegepast. Brandwering is ook zo’n ‘extra’ functie van vlakglas. Een wel heel bijzondere zoals uit dit inleidende artikel en meerdere andere artikelen in deze uitgave blijkt. Brandwerend glas is een prachtproduct maar ga er wel verantwoord mee om, aldus auteur Peter van Dijk van Kenniscentrum Glas.

Het Bouwbesluit verplicht tot het zorgdragen voor voldoende daglicht in een (verblijfs)ruimte. Dat kan alleen door daglichtopeningen te creëren. De nieuwe NPR 4057 geeft daarvoor handvaten en uitwerkingen om op die manier aan te sluiten op de nieuwe Europese norm NEN-EN 17037. Echter dienen deze openingen ook wind- en waterdicht te zijn. Glas is hiervoor een uitermate geschikt product. Het laat licht door en houdt, mits goed geplaatst, wind en water tegen.

Brandwerend glas veelzijdig

Maar glas wordt ook veel toegepast in wanden, waarbij transparantie voorop staat en de primaire functie, het doorlaten van daglicht, ondergeschikt is. Glas dient ook aan andere aspecten van de bouwregelgeving te voldoen. Hierbij speelt bijvoorbeeld de isolerende werking van het glas een belangrijke rol; de Ug-waarde van het glas dient vaak zo laag mogelijk te zijn. Maar ook bijvoorbeeld ‘doorvalveiligheid’, inbraakwering en geluid kunnen aspecten zijn waar rekening mee gehouden moet worden. Een ander, niet onbelangrijk aspect, is de brandwering. Glas en de omringende constructie kunnen ook eisen op het gebied van brandwering meekrijgen.

Lees het volledige artikel in de jongste uitgave van Glas in Beeld (GIB#6 – december 2021). Nog geen abonnee? Neem hier een abonnement.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.