Nieuws
STOOV

Het Meld- en expertisepunt specialistisch vakmanschap van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) is blij met de nieuwe opleiding voor glaszetters. Dit meldpunt dat werkt in opdracht van het ministerie van OCW. SBB noemt de MBO Niveau 2 opleiding Glaszetter aan het ROC Midden-Nederland te Nieuwegein ‘een ijzersterke combinatie voor specialistisch vakmanschap van glaszetters’. De opleiding ging in september 2021 van start.

Het Meldpunt geeft inspirerende voorbeelden van hoe kleinschalige specialistische opleidingen wél kunnen worden uitgevoerd. Zo ook voor glaszetters, zowel een kans- als schaarsteberoep.

Grote vraag glaszetters

De behoefte aan opgeleide glaszetters is groot, maar ervaren glaszetters zijn er nauwelijks. De branche nam daarom zelf het initiatief om nieuwe vakmensen op te leiden. Met middelen uit het opleidingsfonds van de Vakglasbranche is samen met Stichting Savantis Vakcentrum en het Kenniscentrum Glas het oude lesmateriaal geactualiseerd en is een online leeromgeving gemaakt.

Kennis verdiepen

De praktijkopleiders kunnen rekenen op ondersteuning van een docent van ROC Midden-Nederland. SBB draagt bij door te zorgen voor voldoende erkende leerbedrijven, ook voor kleinschalige specialistische beroepen. In september 2021 zijn 21 studenten begonnen – de jongste is zestien en komt rechtstreeks van het VMBO – waarvan een deel werkzaam is bij een van de leden van de branches. De andere deelnemers volgen de opleiding om hun kennis te verdiepen.

Verduurzamingsopgave

Sectormanager Glas bij brancheorganisatie OnderhoudNL, Ferdinand Wieman, noemt het ‘een lang gekoesterde wens’ om een MBO-opleiding Glaszetter op niveau 2 op te zetten. Driekwart jaar geleden sloegen brancheorganisatie OnderhoudNL en de Vakgroep Glas van Bouwend Nederland de handen ineen om mogelijkheden voor een opleiding te onderzoeken. ‘Op grond van de klimaatdoelstellingen staat Nederland voor een enorme verduurzamingsopgave,’ vertelt Cor Wittekoek, secretaris Vakgroep Glas bij Bouwend Nederland. ‘En er zijn niet voldoende gekwalificeerde vakmensen om die uit te voeren.’

De crisis in de bouw had veel impact op de glasbranche. Banen verdwenen, net als de vraag naar opleidingen. De laatst overgebleven opleiding sloot ook haar deuren. Wittekoek: ‘Glas vormde wel een onderdeel van de schilders- en timmeropleiding, maar kwam daarin maar heel beperkt aan bod.’

Vakkennis en sociale competenties

‘Het glaszettersvak anno 2021 vraagt om een brede expertise’, zo stelt Wieman. Een glaszetter heeft kennis nodig van brandveiligheid tot isolatie en van soorten glas tot wettelijke veiligheidsnormen- en eisen. ‘Ook de toepassingen van glas worden breder, denk aan corona-spatschermen.’ De glaszetter is geëvolueerd tot een eigenstandig vak. Hij of zij heeft niet alleen vakkennis nodig, maar moet ook sociale competenties beheersen. ‘Bij glasschade na inbraak of vandalisme is het prettig als de glaszetter die de verzekering inschakelt je midden in de nacht vriendelijk en geruststellend te woord staat’, licht Wieman toe.

Leren in de praktijk

Glaszetters leren in de praktijk bij een erkend leerbedrijf, waar ze hun vaardigheden onder deskundige begeleiding van een praktijkopleider in de vingers krijgen. De studenten gaan één dag per week naar school. Daar leren ze nieuwe zaken en krijgen ze een theoretische basis. Om werkervaring op te doen, werken ze vier dagen in de praktijk. Om de ‘jonge aanwas’ te interesseren voor de opleiding, verzorgt een expert uit de Vakgroep gastlessen op verschillende VMBO’s in Nederland.

Centrale ligging

De opleiding is in Nieuwegein op de Tech Campus van ROC Midden-Nederland, mede vanwege de centrale ligging. Manager Bouw & Interieurcollege, Joop van den Bosch: ‘Bij een kleine specialistische opleiding zoeken we altijd naar een constructie waarin we samen verantwoordelijk zijn: de branches voor de werving van de studenten en wij voor het geven van de opleiding. Die combinatie is ijzersterk.’ Wieman vult aan: ‘Samen bedienen we de hele glassector. Ieder voor zich hadden we de klas niet vol gekregen.’ Het volledige interview leest u hier.

Meld- en expertisepunt

Sinds 2016 is het Meld- en expertisepunt specialistisch vakmanschap onderdeel van SBB, als aparte opdracht vanuit het ministerie van OCW. Het Meld- en expertisepunt ondersteunt kleine unieke beroepen die van belang zijn voor Nederland. Zo houdt het de kleine beroepen in leven, op voorwaarde dat er arbeidsmarktperspectief is. Dit doet het door maatwerkonderwijsoplossingen te helpen ontwikkelen.  In het kort kent het Meld- en expertisepunt drie doelstellingen.

  • Het bieden van een plek waar kleine beroepen en opleidingen elkaar ontmoeten. 
  • Ondersteunen van melders met onderzoek en analyses in het realiseren van duurzame onderwijsoplossingen. 
  • Ontwikkelen van expertise voor het duurzaam organiseren van beroepsopleidingen van klein uniek vakmanschap. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.