Nieuws
personeelstekort

Van de mensen die werkzaam zijn in de bouwsector geeft 84 procent aan dat digitalisering (zeer) belangrijk is. Echter, 30 procent geeft aan dat digitaliseren vanwege een gebrek aan tijd niet tot de mogelijkheden behoort. Respondenten denken dat het grote personeelstekort, waar de sector mee kampt, daar de belangrijkste reden voor is. Dat blijkt uit een onderzoek van AFAS Software en Markteffect onder meer dan vijfhonderd professionals werkzaam in de bouwsector.

Bijna de helft (46 %) van de respondenten zegt dat er überhaupt geen eindverantwoordelijke aangesteld is voor de digitalisering binnen de organisatie. Van de bouwprofessionals die een inschatting hebben kunnen maken, schat tweederde dat er minder dan 5 procent van de omzet beschikbaar was in 2021 voor digitalisering. Veel respondenten (44%) weten geen inschatting te maken van hoeveel omzet hiervoor beschikbaar is.

Krapte arbeidsmarkt

‘Op de arbeidsmarkt is het tien voor twaalf en dat geldt helemaal voor het medewerkerstekort in de bouw. Bedrijven schreeuwen om handen die de uitdagingen van de komende jaren moeten gaan uitvoeren. Zo beoogt de sector de komende jaren honderdduizend woningen per jaar te moeten gaan bouwen’, stelt Kevin Voges, productmanager Bouw bij AFAS Software. ‘Als de sector dit wil bereiken dan moet wel eerst het personeelstekort opgelost worden. Het is goed om te zien dat de sector zich bewust is van het feit dat digitalisering hieraan bij kan dragen. Een juiste eindverantwoordelijke aanstellen kan hier de oplossing voor zijn.’

Onnodige kosten voorkomen

Bijna één op de vijf van de bouwprofessionals voor wie digitalisering belangrijk is geeft aan dat er een lage prioriteit wordt gegeven aan digitalisering. Dit is ook terug te zien in het budget dat beschikbaar gesteld wordt. ‘Opmerkelijk om te zien’, vindt Thomas Huigen, client consultant bij Markteffect. ‘Zeker omdat het merendeel van de respondenten aangeeft digitalisering als oplossing te zien voor het verlagen van de zogenoemde faalkosten. Helemaal omdat juist dit de kosten zijn die ontstaan door fouten die voorkomen hadden kunnen worden. We spreken dus eigenlijk over onnodige kosten.’ Van de respondenten stelt 65 procent dat het digitaliseren van hun processen van groot belang is voor het verlagen van deze kosten. Nog eens 58 procent merkt op dat het in gang zetten van digitalisering van invloed is geweest op het terug laten lopen van de onnodige kosten. 

Personeelstekort vakglassector

De vlakglassector kampt eveneens met een flink personeelstekort. Het is juist om die reden dat vorig jaar een opleiding voor glaszetters is gestart op MBO-niveau. Aan de opleiding aan het ROC Midden-Nederland doen zo’n twintig nieuwe medewerkers uit de sector aan mee. Maar dat aantal is lang niet genoeg. Vandaar dat brancheorganisaties Vakgroep GLAS en OnderhoudNL Glas ernaar streven de opleiding op meer locaties te geven. Als het om digitalisering gaat, gaan steeds meer bedrijven over op software die helpt de processen te versnellen en verbeteren. Meer doen met minder mensen en tegelijkertijd (faal)kosten besparen zijn de belangrijkste argumenten. Aanbieders zijn BAKA Glass, BOWA Automatisering en VKO. Over de ontwikkelingen van deze bedrijven publiceren we regelmatig.

Verschillen binnen de branche 

Digitalisering is voor zeventig procent van de organisaties, ondanks alle knelpunten, wel degelijk prioriteit. Opvallend is wel dat het vooral de architecten- en ingenieursbureaus zijn die ontzettend veel prioriteit geven aan het instrument dat volgens velen de oplossing is om het personeelstekort terug te dringen (86 procent). Dit ligt dit bij de bouwnijverheid (69 procent) en handel in bouwmaterialen (57 procent) een stuk lager. 

Over het onderzoek

Het Trendonderzoek ‘Digitalisering in de bouwsector’ is in 2021 gehouden onder 514 bouwprofessionals in Nederland. Alle respondenten zijn (mede) verantwoordelijk voor digitalisering binnen de organisatie waarvoor zij werkzaam zijn. Het onderzoek is verspreid onder vakgenoten en gaat in op de stand van zaken rondom digitalisering in de bouw. Het onderzoek is een initiatief van AFAS Software, uitgevoerd door organisatieadviesbureau Markteffect. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.