Nieuws

De toepassingen van tape zijn uiteenlopend en haast oneindig. Om optimaal gebruik te kunnen maken van het handige plakstripje, zijn er een aantal zaken om vooraf over na te denken. In dit artikel zijn deze aandachtspunten op een rij gezet.

 1. Bij welke werkzaamheden wordt het tape gebruikt?

Tape is verkrijgbaar in allerlei soorten. Niet iedere soort tape is geschikt voor alle werkzaamheden. In de eerste plaats is het dan ook verstandig om te bepalen bij welke werkzaamheden het tape gebruikt gaat worden: schilderen, spuiten, stuken, stralen, enzovoorts.

 1. Met welke locatie- en omgevingsfactoren krijgt het tape te maken?

Houd rekening met de volgende omgevingsfactoren:

 • Binnen- of buitengebruik
 • Omgevings- en oppervlaktemperatuur: werk enkel met tape bij temperaturen tussen de 10 en 25°C (ook wel: kamertemperatuur).
 • Luchtvochtigheid, condensvorming en zonlicht: plak tape altijd om een droog oppervlak. Vermijd condensvorming en zonlicht zoveel mogelijk om te voorkomen dat de lijmwerking wordt aangetast.
 1. Welke oppervlak dient te worden afgeplakt?

Elk oppervlak vraagt om een andere tapesoort of aanpak.

 • Glas: De meeste tapes zijn geschikt om te gebruiken op een glazen oppervlak. Als de lijmlaag blootgesteld wordt aan direct zonlicht, is tape met uv-bestendige acrylaatlijm essentieel.
 • Hout: Hout vraagt om tape met een zo licht mogelijke kleefkracht, zodat het houten oppervlak niet beschadigd kan raken.
 • Kunststof: Plak kunststof het liefst zo kort mogelijk af en let op mogelijke ‘weekmakers’ in het kunststof om verkleuring van het kunststof te voorkomen.
 1. Hoe lang moet het tape blijven zitten?

Hoe lang tape kan blijven zitten, is afhankelijk van het tape dat gebruikt wordt. In alle gevallen geldt: hoe korter, hoe beter. Tape met een ‘hotmelt’ of een ‘solvent’ lijmlaag is kort inzetbaar, omdat deze lijmlagen relatief snel uitdrogen. Tape met een acrylaat lijmlaag is beter verouderingsbestendig.

 1. Hoe kan het tape het beste worden verwijderd?

Bij het verwijderen van tape is het belangrijk dat er geen schade aan de ondergrond ontstaat en er geen lijmresten achterblijven. Verwijder het tape daarom altijd zodra het kan, met beleid, op een gelijkmatige wijze onder een hoek van 45°C.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.