Nieuws
Barbara Nanning
Foto: Naomi Heidinga

Dolblij en trots ben ik met de eretitel Kunstenaar van het jaar 2023.’ Dat zegt glaskunstenaar Barbara Nanning (1957) die uit acht finalisten is verkozen tot Kunstenaar van het jaar 2023. Museum JAN is vereerd haar vindingrijke glaskunstwerken op dit moment te mogen tonen in de solotentoonstelling ‘Barbara Nanning – Bewogen verstilling’. Haar werken zijn nog tot en met 29 januari in Amstelveen te zien.

De tentoonstelling toont Nannings meest recente werk, tot stand gekomen in samenwerking met de meest ervaren glasblazers uit Tsjechië. Traditie en innovatie brengt ze samen in haar technische driedimensionale sculpturen. Daarmee vormt ze al jaren de voorhoede van de nationale en internationale glaskunst. ‘Er zijn weinig kunstenaars bij wie de kennis van het maakproces zo hoogstaand is en zo mooi zichtbaar wordt in de schoonheid van het eindproduct’, aldus het verkiezingspanel.

Traditie en experiment

Naast de traditionele technieken die aan de basis staan van de kunstpraktijk van Nanning, is het experiment voor de kunstenaar van groot belang. Ze probeert kleur en licht telkens op een nieuwe manier te vangen in het glas. Zo ook in haar nieuwe serie Chimaera, een co-productie met de Tsjechische slijper Aleš Zvěřina, waarin ze werkt met annagroen glas. Dit groen gekleurde glas fluoresceert in het donker onder UV licht. De gezaagde en gesneden facetten in het glas zorgen voor talloze optische effecten. Ook geven ze diepte aan het werk. Voor haar nieuwste serie Byzantium experimenteert Nanning met vergulde glasdraden die ze smelt tot patronen geïnspireerd op de Byzantijnse cultuur.

Barbara Nanning

Na het afronden van de Amsterdamse Gerrit Rietveld Academie krijgt Nanning bekendheid met haar keramische werken. In Leerdam gaat ze voor het eerst aan de slag met glas, een tot dan toe onbekend materiaal voor de kunstenaar. Glas wordt daarna het materiaal waar ze zich exclusief op gaat richten. Ze weet binnen de glaskunst al snel internationale roem te vergaren en komt vooral in glasland Tsjechië in aanraking met geraffineerde technieken. Haar veelzijdige oeuvre is in talloze museale en privécollecties in binnen- en buitenland vertegenwoordigd.

Nanning begint haar werk altijd vanuit een cirkel, een rustpunt, die ze vervolgens verder ontwikkelt in het vloeibare glas. Dit resulteert in allerlei organische vormen, ontleend aan kristallen, planten en micro-organismen. De beweging in de natuur probeert ze vast te leggen en tot stilstand te brengen; een momentopname gevangen in een glasobject. 

Over Museum JAN

Museum JAN is een museum in Amstelveen voor hedendaagse kunst en design. De eigen collectie bestaat uit unieke glasobjecten, bijeengebracht door de oprichter Jan van der Togt. Hij verzamelde topkunst van Nederlandse grootheden als Andries Copier als ook van de avantgardistische Tsjechische glaskunstenaars Vaclav Cigler en Stanislav Libensky. Naast deze karaktervolle collectie biedt Museum JAN een breed en aansprekend tentoonstellingsprogramma. Hieronder is tot eind januari ook ‘Bewogen verstilling’ van Barbara Nanning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.