Nieuws
Glasmontage

Meerdere triple glas ruiten, zeven van de totaal 200, van een school in het midden van het land zijn binnen twee jaar na de oplevering al gebroken. De ruiten zijn opgenomen in een Kawneer-vliesgevelsysteem dat, net als vele andere vliesgevels, is samengesteld uit aluminium stijl- en regelprofielen. Niets bijzonders zo lijkt het, maar hoe kan het dan dat er zoveel ruiten in korte tijd breken? Wat is de link met de glasmontage?

Een paar specifieke kenmerken van de vliesgevel. De school telt drie bouwlagen. De gebruikelijke kunststof thermische onderbreking is bij deze vliesgevel vervangen door stroken met schuimband. Dit met als doel een lagere warmtedoorgangscoëfficiënt te realiseren en zo het warmteverlies door de gevel te verlagen. Het schuimband, rood omkaderd in de schets, is opgenomen in de sponning van het vliesgevelsysteem. Voor een betere waterdichting zijn de sponningen van het vliesgevelsysteem aan de exterieurzijde met bitumentape afgeplat.

Glasmontage: schroeven raken glas

In opdracht van de school heeft Peutz Geveltechniek een onderzoek ingesteld om de oorzaak van de breuk te kunnen bepalen. Dit onderzoek heeft plaatsgevonden op de dag dat de ruiten vervangen werden door nieuwe exemplaren. Conclusie: de schroeven blijken schuin te lopen en soms het glas te raken. Auteur ir. Mathijs van de Vliet: ‘Als glaszetter moet je met de schroef gaan zoeken naar het schroefkanaal. En dat terwijl voor de glasmontage het zicht je volledig wordt ontnomen door het isolatieschuim en de tape die over de sponning is geplakt.’

Lees het volledige artikel in de aankomende uitgave van Glas in Beeld (GIB#6 – december 2022) die deze week verschijnt. Nog geen abonnee? Kijk hier naar onze aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.