Nieuws
daglichtfactor

Met de inwerkingtreding van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) op 1 juli gaan mogelijk ook nieuwe eisen gelden op het gebied van daglichttoetreding. Een kritisch artikel op de website van Bouwwereld over deze kwestie heeft geleid tot Kamervragen over de daglichtfactor.

In mei vorig jaar publiceerde Bouwwereld een artikel van de hand van Nico Scholten over de nieuwe daglichteisen die naar verwachting worden ingevoerd met het ingaan van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Scholten, werkzaam bij Expertisecentrum Regelgeving Bouw, is van mening dat de wijzigingen in de regelgeving zinloos zijn en de gewone burger alleen maar op kosten zal jagen. ‘Het parlement zou de wetgever duidelijk moeten maken dat niemand behoefte heeft aan dergelijke nodeloze ingrepen in de bouwregelgeving. Dat adviseurs graag geld willen verdienen is bekend, maar dat zou voor de regelgever geen reden moeten zijn om goed functionerende bouwregelgeving te wijzigen’, aldus Scholten.

Daglichtfactor berekenen

Het huidige Bouwbesluit 2012 hanteert het begrip ‘equivalente daglichtoppervlakte’ en verwijst voor de bepaling daarvan naar de NEN-2057. De opvolger van het Bouwbesluit 2012 treedt – vooralsnog – 1 juli 2023 in werking. In Staatsblad 2020, 360, dat het Besluit bouwwerken omgevingsrecht wijzigt, zijn de nieuwe daglichteisen opgenomen. In plaats van het equivalente daglichtoppervlakte moet volgens de nieuwe eisen de ‘daglichtfactor’ worden berekend volgens de NEN-EN 17037.

Onnodig ingewikkeld

Belangrijk bezwaar van Scholten is dat de bepaling van de daglichtfactor dusdanig ingewikkeld is, dat het alleen met geavanceerde software te berekenen is. Dit in tegenstelling tot het equivalente daglichtoppervlak, dat handmatig kan worden uitgewerkt. Voor simpele, vergunningsvrije bouwwerken – zoals dakkapellen en uitbouwen – zou de nieuwe bepalingsmethode betekenen dat een dure adviseur moet worden ingeschakeld. Daarnaast is Scholten van mening dat bij die nieuwe bepalingsmethoden aspecten een rol spelen die helemaal geen rol zouden mogen spelen en dat vergunningsvrij bouwen (casco opleveren) helemaal niet meer kan.

Kamervragen

Het artikel is niet onopgemerkt gebleven. Kamerlid Jaco Geurts van het CDA heeft naar aanleiding ervan een elftal vragen voorgelegd Hugo de Jonge, minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. De minister heeft na publicatie van de vragen drie weken de tijd om te reageren, met een optie tot uitstel van nog eens drie weken.

Lees het volledige betoog van Scholten hier op de site van Bouwwereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.