Nieuws
Daglicht
Foto: Velux

In het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) komt een nieuwe methode voor de bepaling van daglicht in gebouwen. Dit gebeurt op basis van daglichtfactoren. De bepalingsmethode staat in NEN-EN 17037 ‘Daglicht in gebouwen’. NEN heeft onlangs een toelichting op de norm gepubliceerd in de praktijkrichtlijn NPR 4057 ‘Daglicht in gebouwen – Toelichting op NEN-EN 17037’.

De huidige bepalingsmethode zegt iets over de gevel, maar niets over de kwaliteit van het daglicht in de ruimte. De nieuwe methode doet dit wel. De daglichtfactoren geven bovendien inzicht in de inval van daglicht in de ruimte. Verschillende architecten en lichtontwerpers werken al met daglichtfactoren. Daarnaast kunnen ze rekenen in verlichtingssterkte, waarmee ze een brug naar kunstlicht kunnen maken.

Energieprestatie gebouwen

Glas laat warmte binnen, wat in de winter fijn is, en in de zomer soms te veel. Vanwege de strengere BENG-eisen werken ontwerpers daarom steeds meer met overstekken en vaste zonwering. Overstekken komen in de nieuwe methode gunstiger uit dan met de oude methode van NEN 2057. NEN-EN 17037 geeft een methode om een goede zonwering te bepalen. NPR 4057 geeft hierop een toelichting. In de praktijkrichtlijn staat ook een methode om het niveau van bezonning en van het uitzicht te bepalen. Deze zijn niet opgenomen in de bouwregelgeving, maar wel interessant voor wie een goed gebouw wil ontwerpen.

Meer informatie en meepraten

Voor informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: Annet van der Horn, consultant NEN bouw, telefoon 015 2 690 324 of e-mail bi@asmunen.nl. Belanghebbende partijen kunnen meepraten over de ontwikkeling van normen op dit gebied. De normcommissie ‘Daglicht’ – subcommissie van normcommissie Verlichting – houdt zich bezig met daglichtnormen in Nederland. Stuur voor deelname aan of meer informatie over deze commissie een mail naar bi@nen.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.