Nieuws
brandwerend glas

NEN 6069:2022 ‘Bepaling en classificatie van de brandwerendheid van bouwdelen en bouwproducten’ is gepubliceerd. NEN 6069 implementeert Europese normen voor de bepaling en classificatie van de brandwerendheid van bouwdelen in Nederland. Ook brandwerend glas valt onder de norm.

De norm regelt de aansluiting tussen de nationale bouwregelgeving en de Europese normen. Het gaat hierbij om de producten waarvoor het Bouwbesluit 2012 voor de bepaling van de brandwerendheid NEN 6069 direct of indirect (via NEN 6068+C1) aanwijst. Hieronder valt ook brandwerend glas.

Aansluiting op Europa

De noodzaak om NEN 6069 te herzien is een gevolg van ontwikkelingen in de markt, wijziging van Nederlandse en Europese normen en de aansluiting op wet- en regelgeving. Naast een update van normatieve verwijzingen is er gewerkt aan de volgende aspecten.

  • Verbetering van de aansluiting tussen NEN 6068 en NEN 6069 zonder overheveling van de inhoud
  • Betere aansturing van Extended Applications voor producten waarvoor CE-markering verplicht is
  • Verbetering van de leesbaarheid van de norm
  • Corrigeren van gesignaleerde inconsistenties en interpretatieverschillen

Normcommissie

De normcommissie ‘Brandveiligheidsaspecten bouwproducten en bouwdelen’ is verantwoordelijk voor de herziening van NEN 6069. Der commissie heeft een zo goed mogelijke aansluiting gerealiseerd van de norm met de Nederlandse en Europese marktontwikkelingen, normen en wet- en regelgeving. ‘Hierbij is de veiligheid kwalitatief voldoende gewaarborgd’, aldus NEN. Lees meer over NEN 6068, NEN 6069 en brandwerend glas op onze site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.