Nieuws
sedak

Sedak, bekend van zijn isolatie-, triple en geprint glas op groot formaat, gebruikt al jaren hernieuwbare energie. Het Duitse bedrijf, gevestigd in Gersthofen bij Augsburg, heeft zichzelf een aantal doelen gesteld om dit jaar volgende stappen te zetten naar een nog milieuvriendelijkere productie. Met een uitbreiding van zijn bestaande PV-installatie op het dak van de fabriek heeft sedak daartoe nu een eerste stap gezet.

‘Met de uitbreiding van ons PV-systeem zijn we nu in staat om ongeveer 80 procent van onze elektriciteitsbehoefte te dekken met regeneratieve energie.’ Dat zegt Kevin Berni, Hoofd Verkoop en Marketing, die verheugd is over het alsmaar meer opwekken van elektriciteit uit de zon. Al sinds 2021 voorziet de fotovoltaïsche installatie de vestiging van het bedrijf in Gersthofen jaarlijks van bijna 260.000 kWh. De nieuwe installatie levert jaarlijks 1.400.000 kWh extra zonne-energie op.

Vlakglas circulair

Met een recyclingpercentage van meer dan 90 procent is glas een circulair bouwmateriaal dat grondstof besparend is. Maar de energiebalans van de fabricage laat veel ruimte voor verbetering, aangezien het energie-intensief is. De ontwikkelingen op het gebied van de circulariteit van glas volgen zich daarom elkaar razendsnel op. De floatglasfabrikanten zoeken naar wegen om minder gas of helemaal geen gas meer te gebruiken met de inzet van een steeds hoger percentage glasscherven. Verderop in de keten, op productieniveau, neemt de waarde van afvalglas alsmaar toe en de eerste machine voor het ontmantelen van bestaand isolatieglas is er ook al.

‘Serious business’

Dat dit ‘serious business’ is blijkt uit het feit dat niet de eerste de beste partijen bij de initiatieven betrokken zijn. AGC en Saint-Gobain gaan samenwerken aan het ontwerp van een baanbrekende vlakglaslijn die naar verwachting de directe CO2-uitstoot aanzienlijk zal verminderen. En AGC en Hegla zijn een samenwerkingsverband aangegaan om antwoord te kunnen geven op de vraag of je waarde kunt halen uit defect (lek) isolatieglas en uit isolatieglas dat aan het einde van z’n levensduur is. Of, zoals GSF Glasgroep doet met z’n circulaire glasfabriek: het glas opnieuw gebruiken door het te isoleren met een nieuwe (hoogwaardige) tegenruit.

Sedak recyclet 94%

In totaal beschikt sedak nu over er meer dan 4.000 panelen met een oppervlakte van 8.010 vierkante meter. Berni: ‘Naast de PV-uitbreiding ondersteunt sedak een scala aan maatregelen, van gratis gebruik van fietsen voor medewerkers tot zuinig energiebeheer in de kantoren en consequente recycling. We sorteren en recyclen 94 procent van de totale hoeveelheid afval. Zo’n 95 procent van het afval van bijvoorbeeld PVB-tussenlagen gaat terug naar de leverancier.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.