Nieuws
CSRD

Als uitwerking van de Green Deal moeten grote bedrijven vanaf 2024 gaan werken volgende de CSRD (Corporate Sustainability Resporting Directive). Sociaal verantwoord ondernemerschap is een belangrijk onderdeel van de CSRD. Er komen voor veel grote DGA-gestuurde bedrijven boeiende tijden aan met deze nieuwe directive. Maar zie het als een kans. Een boel werk, maar ook een manier om beter na te denken over wat je doet en vooral waarom.

MVO Nederland legt op haar site eenvoudig uit welke gevolgen de CSRD voor bedrijven heeft. Hieronder dit volledige bericht.

Nieuwe richtlijn

In november 2022 nam de Europese Unie de CSRD aan. In deze nieuwe richtlijn staat dat vanaf 2024 steeds meer bedrijven verplicht worden te rapporteren over de impact van hun activiteiten op mens en milieu. De CSRD-richtlijn staat centraal in de Green Deal van de Europese Unie en moet zorgen voor meer transparantie over en betere kwaliteit van duurzaamheidsinformatie.

CSRD uitbreiding NFRD

De CSRD-richtlijn vereist van grote bedrijven dat ze rapporteren over zaken als CO2-uitstoot en het sociaal kapitaal. Maar ook over de impact die je als bedrijf hebt op biodiversiteit en mensenrechtenschendingen in de keten. De richtlijn is een uitbreiding van de bestaande Europese richtlijn rondom duurzaamheidsverslaglegging: de Non-Financial Reporting Directive (NFRD). De CSRD gaat vanaf 1 januari 2024 gelden voor bedrijven die nu vallen onder de non-financial reporting directive (NFRD) en vanaf 2025 voor grote bedrijven die daar nu niet onder vallen.

Voor beursgenoteerde mkb-bedrijven geldt de CSRD vanaf 1 januari 2026. Voor niet-beursgenoteerde mkb-bedrijven wordt gekeken naar een lichtere variant die voor hen beter uitvoerbaar is. Een bedrijf is groot als het voldoet aan minimaal twee van de drie onderstaande criteria.

  • Meer dan 250 medewerkers
  • Meer dan 40 miljoen euro omzet per jaar
  • Meer dan 20 miljoen euro op de balans

Waar gaat de CSRD over?

Inhoudelijk gaat de nieuwe richtlijn onder meer om de volgende vier zaken.

  • Vanuit het dubbele-materialiteitsprincipe rapporteren over materiële duurzaamheidsontwikkelingen die leiden tot mogelijk financiële risico’s voor het bedrijf, zoals grondstoffenschaarste, extreem weer en transitierisico’s
  • Ecologische en sociale materiële impact van het bedrijf op mens en milieu, zoals biodiversiteitsverlies en mensenrechtenschendingen in de keten
  • Het meten van langetermijndoelstellingen
  • Naast financiële informatie over immateriële zaken neemt de richtlijn ook niet-financiële indicatoren zoals sociaal kapitaal op
  • Verplichte ‘limited assurance’:een externe accountantscontrole

Deze vereisten leveren een belangrijke bijdrage aan meer kwaliteit en vergelijkbaarheid van duurzaamheidsverslagen.

Wanneer gaat de CSRD in?

Bedrijven moeten zich nu al voorbereiden op de richtlijn, zodat ze een jaar voor de startdatum kunnen beginnen met het verzamelen van de nodige data en het inrichten van de governance-structuur. Als bedrijf komt er kortom ongelofelijk veel werk op je af. Daarnaast betekent het dat bedrijven die misschien nog niet eerder zo breed hebben gerapporteerd, dat nu moeten gaan inrichten. Het mkb moet in 2026 ook aan de CSRD voldoen, wat betekent dat deze bedrijven in 2025 er klaar voor moeten zijn. En dit in 2024 uiterlijk moeten regelen in de organisatie.

Bron bericht en meer info

Dit bericht is grotendeels overgenomen van de site van MVO Nederland. MVO Nederland organiseert de ‘Community of Practice: aan de slag met CSRD’ om die uitdaging voor jou eenvoudiger te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.