Nieuws
Hunter douglas

Er zijn talloze voordelen aan raamdecoratie op te noemen. Zo zorgt raambekleding voor extra isolatie en klimaatbeheersing in alle seizoenen, hetgeen bijdraagt aan de energiehuishouding en dús de waarde van een pand. Ook het geluiddempende effect en natuurlijk het comfort van een kantoortuin of woonkamer waar veel thuis gewerkt wordt – denk aan lichtinval – zijn factoren die meewegen bij het doen van zo’n slimme investering. Hieronder lees je alles over de mogelijkheden die er anno nu zijn.

Al dan niet elektrische raamdecoratie

Raamdecoratie bestellen is eigenlijk een heel leuke bezigheid omdat je in gedachte een pand al op ziet knappen. Afgezien van de stijgende waarde ervan (dat is fijn voor later), is het inspirerend om te kijken welke stijl het beste bij jou en je woning past. Zowel aan de binnen- als buitenkant van een venster zijn er veel mogelijkheden. Zo kiezen veel ondernemers voor elektrische schermen die met een simpele druk op de knop, afstandsbediening of smartphone trouw hun werk doen. Sommige werken op zonne-energie, hetgeen de duurzaamheid van een perceel een boost geeft. Dat geldt eveneens voor al dan niet elektrische raamdecoratie aan de binnenkant.

Soorten gordijnen

Gordijnen houden namelijk veel kou, licht en geluiden buiten. Zoek op woonblog INHUIS Plaza naar plisségordijnen, (duo) rolgordijnen of vouwgordijnen en het sierlijke effect dat je met deze moderne raambekleding sorteert. Dit is tevens een veelgebruikte optie voor slaapkamers. Wist je trouwens dat slapen in een koele slaapkamer belangrijk is? Onderzoek toont aan dat het openhouden van een raam tijdens het slapen zorgt voor twee graden extra temperatuurdaling. En wie wil er niet zo nu en dan een gat in de dag slapen? Een verduisterde slaapkamer zorgt ervoor dat mensen die nachtdiensten draaien, niet wakker worden van het daglicht. ’s Nachts komen ongewenste licht-elementen (van verkeer, straatverlichting of reclame) er niet in. En hoe dikker de stof, hoe meer geluiden van buitenaf er worden gedempt.

Soorten jaloezieën

Een wat zakelijker look geven jaloezieën. Deze soort zonwering werd populair in de jaren ’50 van de vorige eeuw onder de noemer luxaflex, en veelvuldig gebruikt op kantoren in aluminium uitvoering. Houten jaloezieën geven weer een landelijk-industrieel effect aan een venster. Deze kunnen voor elk soort raam vervaardigd worden door de vakman, vanzelfsprekend op maat gemaakt. Het is een kwestie van secuur meten: gebruik daarvoor desnoods een laser-afstandsmeter. Houten jaloezieën geven een knipoog richting vervlogen tijden, toen het louvredeurtje werd gebruikt om woningen te verduisteren. Nog steeds zie je in Zuid-Europese huisjes die vintage luiken aan de buitenkant. Het voordeel van je houten jaloezieën is dat je zelf bepaalt hoeveel licht je doorlaat – denk aan tv kijken of thuiswerken.

Hunter douglas

Verticale jaloezieën als zonwering

We noemden ze vroeger lamellen, de verticale jaloezieën die in de jaren ’80 ons land bereikten en een jetset-achtig cachet aan bijvoorbeeld de schuifpui of de naar buiten openslaande deuren gaven. Nog steeds mateloos populair! Zwierig bewegen ze opzij als je meer licht in huis wilt hebben. Maar ook voor minder hoge ramen hebben ze een decoratief effect. Ze nemen weinig ruimte in beslag. Met het materiaal en de dikte van de lamellen profiteer je eveneens van de genoemde voordelen van raamdecoratie: isolatie dus besparing, geluiddemping, meer privacy niet te vergeten, betere nachtrust en in sommige gevallen waardestijging van je huis.

Meer weten over soorten glas?

Het is overigens wel zo dat huizen met dubbel glas al een slok op een borrel schelen als het gaat om isolatie. Dit is echter een hele ingreep, terwijl het kiezen van de ideale raamdecoratie (of een combinatie van twee soorten) ook al scheelt in je energierekening. Ben je benieuwd naar meer weetjes over soorten glas voor je huis of bedrijfspand, dan is de website Glas in Beeld een tip. Hier volg je al het nieuws over de glasbranche en de ontwikkelingen die er plaatsvinden, want ook deze wereld staat allerminst stil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.