Nieuws
glazen dak
Foto: Ton Otten

Aan de Nieuwe Markt in Deventer is het Hegius College, een voormalig schoolgebouw, ingrijpend gerenoveerd en getransformeerd tot museum en bovenliggend appartementencomplex. Een glazen dak is de bekroning van het gebouw. Letterlijk, want 222 unieke glaspanelen zijn geprint met een bewerking van een schilderij.

Naast de 400 vierkante meter glazen dakbedekking maken ook bijzondere ‘lichtlantaarns’ van constructief glas deel uit van het glazen dak. Deze transparante volumes zijn een essentieel onderdeel van het totaalkunstwerk, waarbij het gehele dak is verglaasd. Op 19 maart was de opening.

Verglaasd dak

Museum EICAS maakt kunst vanaf de jaren 60 toegankelijk. Als vertrekpunt geldt het baanbrekende gedachtegoed van de Nul-beweging dat nog altijd door echoot in de hedendaagse kunst. De transformatie is van de hand van Hans van Heeswijk architecten. Aannemer PHB Deventer zorgde voor de uitvoering van de plannen en het Deventer bureau M2uur is verantwoordelijk voor de realisatie en coördinatie van het glazen dak. Steinfort heeft het glas geprint en Versteeg Glas heeft de prefab lichtlantaarns uitgewerkt en gerealiseerd. VM Geveltechniek verzorgde de montage van het geprinte glas. Met zoveel unieke panelen bleek dit een aardige puzzel. In oktober werd het laatste stukje gelegd, ruim op tijd voor de opening van het museum afgelopen maart.

Lees het volledige artikel over het glazen dak in Glas in Beeld #2 – april 2023 die deze week verschijnt. Nog geen abonnee? Kijk hier voor onze aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.