
‘Krassen in glas mogen, maar niet altijd’. Onder deze kop legde Kenniscentrum Glas begin 2022 uit hoe het zit met het beoordelen (en al dan niet afkeuren) van glas met krassen (GIB#1 – februari 2022). Maar je kunt krassen ook verwijderen. Hoe werkt dat en hoe zit het dan de garantie en aansprakelijkheidstelling in deze? Je muteert immers een product van een ander.
Nog even terug naar de basis. Het vaktechnisch document ‘Beoordeling van meerbladig isolatieglas bij oplevering’ is een uitwerking van de productnorm NEN-EN1279. Het geeft onder meer aan wanneer een puntfout (een pit), een vlek of een lijnvormige fout (een kras) in het glas, of meerdere krassen in glas, reden is tot afkeur. Voor wat betreft de maximaal toegestane lijnvormige fouten verwijst het vaktechnisch document naar een tabel. Op basis daarvan kun je afhankelijk van in welke van de drie zones de kras zich bevindt, het aantal krassen en de lengte ervan beoordelen of je het glas kunt goed of afkeuren. Beoordeling doe je op een afstand van minimaal 3 meter, van buiten naar binnen, zo loodrecht mogelijk op het glas.
Krassen verwijderen
Maar ook al voldoet het glas aan de norm, een opdrachtgever is zo vlak na oplevering van zijn (woon)gebouw ongetwijfeld teleurgesteld. Het is niet fijn om dan te horen: ‘Ja er zitten krassen, maar volgens de norm zijn die toegestaan. Kunnen we even afrekenen?’ Is het als glasbedrijf op zo’n moment, maar ook later als een woning of kantoor al jaren in gebruik is, mogelijk om de krassen in glas te (laten) verwijderen? Hoe voorkom je wolkvorming? En hoe zit het met garantie? We leggen die vragen voor aan Gregoir Nieuwenhuyse van de firma Vitroworks uit Lauwe (Kortrijk, B). Nieuwenhuyse is gespecialiseerd in polijsten en leidt ook bedrijven op.
Lees het volledige artikel over het verwijderen van krassen in glas in Glas in Beeld #2 – april 2023 die deze week verschijnt. Nog geen abonnee? Kijk hier voor onze aanbiedingen.