Nieuws
De Oude Horn
V.l.n.r. Nieke Sikkema, Josha Schepman en Bernard Heesen in de Oude Horn (foto: Jurian den Besten)

Bernard Heesen (1958) van glasblazerij de Oude Horn in Acquoy is één van de belangrijkste en invloedrijkste glaskunstenaars van Nederland. Dit jaar wordt hij 65. Dat viert hét museum voor glaskunst in Amstelveen, Museum JAN, met een feestelijke tentoonstelling van Heesens eigen werk en dat van Nienke Sikkema (1988) en Josja Schepman (1980). Naast topstukken uit het oeuvre van Heesen toont Museum JAN recent, niet eerder geëxposeerd werk van de drie kunstenaars. De expositie loopt van 16 juni tot en met 15 oktober.

Bernard Heesen

Bernard Heesen geldt binnen de glaskunst als een vernieuwer die tijdens het maakproces, wanneer het glas heet en vloeibaar is, het toeval graag laat bijdragen aan het eindresultaat. ‘Aan mijn kunst- werken kun je zien dat het bewogen heeft.’ Hij is een van de weinige glaskunstenaars die zijn eigen ontwerpen maakt én uitvoert. Bekend werd hij onder andere met zijn glazen ‘stenen’ en zijn uitgesproken serie Encyclopaedische gewrochten.

De Oude Horn – generaties in glas

In glasblazerij de Oude Horn leerde Bernard Heesen het ambacht van glasblazen van zijn beroemde vader, Willem Heesen. De Oude Horn was toen al en plek waar vele (inter)nationale glaskunste- naars en ontwerpers werkten, onder wie Lino Tagliapietra en Andries Copier. In 1995 trok zijn vader zich terug en droeg de leiding over aan zijn zoon. Sindsdien dient de Oude Horn als werkplaats van Bernard Heesen maar deze biedt ook ruimte aan een nieuwe generatie glaskunstenaars.

Ambacht overdragen

De overdracht van het glasambacht is voor Bernard Heesen van groot belang. Zo leidde hij zijn assistenten Nienke Sikkema en Josja Schepman op tot zelfstandige glasblazers die zich in zijn werkplaats het ambacht eigen hebben gemaakt en een geheel eigen visie hebben ontwik- keld op glaskunst. De Oude Horn is daarmee één van de schaarse plekken in Nederland waar de glaskunst levend wordt gehouden.

Onderscheidend

Daarnaast kent de Oude Horn ook een onderscheidende werkwijze en stijl die via de verschillende generaties glaskunstenaars wordt doorgegeven. Net als bij Heesen is het ‘spel met het glas’ voor kunstenaars Sikkema en Schepman het uitgangspunt van hun werkpraktijk. Het glas moet niet worden geforceerd, maar wordt behendig begeleidt en onderzocht in zijn potentie. Het resulteert in zeer kleurrijke en decoratieve ontwerpen waarin het proces van het glasblazen terug te zien is.

Nienke Sikkema

Voor Sikkema is het van belang dat mensen het plezier herkennen waarmee ze haar objecten vormgeeft. Ze studeerde aan de Koninklijke Academie van de Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag waarna ze in De Oude Horn aan de slag ging. Ze laat het glas druipen en stapelt, rolt en boetseert ermee wat resulteert in speelse vormen. Haar kleur- rijke juwelendoosjes met dierenfiguren zijn gemaakt in samenwerking met Bernard Heesen.

Josja Schepman

Schepman studeerde vrije vormgeving aan de kunstacademie van Utrecht. Na haar afstuderen in 2006 begon ze met werken in glasate- lier De Oude Horn. Ook was ze als glasblazer actief voor onder meer het Nationaal Glasmuseum en Van Tetterode in Amsterdam. Ze heeft een veelzijdig oeuvre opgebouwd met een karakteristieke eigen stijl. Ze creëert een uitgesproken fantasiewereld waarin wonderlijke wezens huizen. Haar werk is onder meer opgenomen in de collectie van het Frans Hals Museum.

Museum Jan toonde afgelopen december en januari de glaskunst van Kunstenaar van het Jaar Barbara Nanningh.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.