Nieuws
duurzaamheid

AGC Glass Europe wil de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 30 procent verminderen en tegen 2050 een koolstofneutrale glasproductie realiseren. Stap voor stap gaat AGC op het gebied van duurzaamheid vooruit in z’n decarboniseringstraject.

De details van dit traject zijn nu te vinden op de corporate website in het (Engelse) Duurzaamheidsverslag over 2022. Het verslag beschrijft de aanpak en doelstellingen en geeft een gedetailleerd overzicht van alle elementen van de routekaart van AGC. De meest actuele vorderingen van het decarboniseringstraject en bewijst volgens AGC dat glas een echt duurzaam materiaal is, centraal in duurzame architectuur.

Toegewijd aan duurzaamheid

‘Wij beschouwen duurzaamheid als een fundamenteel onderdeel van onze sociale waarden en als een voorwaarde voor al onze activiteiten. Het vereist voortdurende verbetering en iedereen binnen AGC is erbij betrokken. Met ons beleid, onze doelstellingen en onze gecertificeerde milieubeheersystemen willen wij bijdragen aan een duurzame toekomst.’ Dat schrijft het glasconcern in de opening van het verslag.

Koolstofvrije industrie

AGC Glass Europe controleert jaarlijks zijn koolstofvoetafdruk en heeft een ambitieus stappenplan opgesteld om tegen 2050 tot een koolstofneutrale glasproductie te komen. ‘Ons stappenplan houdt rekening met alle onderdelen van de waardeketen. Het omvat het duurzaam bevoorraden van grondstoffen en het gebruik van zeer efficiënte smeltovens. Ook het verhogen van het gebruik van glasscherven, het gebruik van groene elektriciteit en tot slot het optimaliseren van het transport maken deel uit van dit traject op het gebied van duurzaamheid.

Duurzame bevoorrading

Lokale winning van zand. Met ‘net goed genoeg’ zand is er minder transport nodig, zijn er minder bewerkingen nodig, is er minder afval en wordt er minder gebruik gemaakt van natuurlijke hulpbronnen.

Recycling

AGC Glass Europe recycleert ongeveer 1.000.000 ton scherven per jaar en bespaart zo ongeveer 1.150.000 ton grondstoffen en 700.000 ton CO2 uitstoot. Het gemiddelde percentage scherven in de grondstoffen bedraagt vandaag bijna 30 procent, maar dit zal aanzienlijk worden verhoogd. AGC recycleerde in 2022 4.600 ton sulfaten als grondstof, wat het totaal sinds de start in 1999 op ongeveer 59.500 ton brengt.

Electro-boosting

Een interdisciplinair AGC-team is bezig met de installatie van electro-boosting op de float-productielijnen. Dit om de duurzaamheid van deze productielijnen te vergroten en ze in heel Europa gedeeltelijk te elektrificeren. In 2022 rustte AGC de eerste oven in Moustier uit met de electro-boosting technologie, tijdens de koude reparatie van de oven. Het bedrijf installeerde de technologie ook op de floatlijn in Seingbouse (Frankrijk).

Hybride smelten

AGC en Saint-Gobain werken samen aan het ontwerp van een proeflijn voor baanbrekend floatglas. De hybride lijn zal naar verwachting de directe CO2-uitstoot zeer sterk verminderen.

Duurzaamheid en groene energie

In 2022 bedroeg de totale productie van groene elektriciteit 28.927 MWh aan teruggewonnen en zelf opgewekte energie. Over duurzaamheid gesproken. Zo bespaarde AGC in 2022 bijna 2.100 ton CO2.

Low-Carbon floatglas

Dankzij een holistische aanpak om glas koolstofvrij te maken, biedt AGC zijn klanten nu Low-Carbon floatglas aan met 40 procent minder opgenomen koolstof. Het glasconcern streeft ernaar om voorop te lopen bij de ontwikkeling van nieuwe producten met betere milieuprestaties. Doel: de gezondheid en het welzijn van mensen verbeteren en zo een belangrijke rol te spelen in duurzame architectuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.