Nieuws
gevaarlijke stoffen

Wat zijn gevaarlijke stoffen en hoe zouden wij hier binnen de glasindustrie mee dienen om te gaan? In de glasindustrie worden ook gevaarlijke stoffen gebruikt tijdens het productieproces. Denk aan spoel- en schoonmaakmiddelen. Het is essentieel om passende veiligheidsmaatregelen te nemen bij het werken met dergelijke stoffen.

Gevaarlijke stoffen zijn stoffen die een potentieel risico vormen voor de gezondheid, veiligheid of het milieu. Ze kunnen zowel in vaste, vloeibare als gasvormige toestand voorkomen. Ze kunnen schadelijke effecten hebben op onze gezondheid en irritatie, brandwonden en vergiftiging veroorzaken of zelfs dodelijk zijn, afhankelijk van de aard van de stof en de blootstellingsroute. Ze kunnen ook schadelijke effecten hebben op het milieu, zoals de vervuiling van de bodem, het water en de lucht. In de serie Veilig werken legt Hoger Veiligheidskundige Jac Verrijt van Scheuten waar S.T.O.P. voor staat. Eerst zul je de zogeheten ‘arbeidhygiënische strategie’ (ofwel de nieuwe benaming, de STOP-strategie) moeten toepassen, voordat je overgaat, naar de laatste stap: het gebruik maken van PBM’s.

Lees het volledige artikel in Glas in Beeld#3 – juni 2023 die deze week verschijnt. Nog geen abonnee? Kijk hier voor onze aanbiedingen.

1 reactie op “S.T.O.P. gevaarlijke stoffen

  1. Klaas de Wit schreef:

    Ook zijn bedrijven per 1-1-2023 verplicht zich aan te melden voor de Aanvullende Risico-Inventarisatie en -Evaluatie kortweg ARIE genoemd. Indien zij een aanzienlijke hoeveelheid gevaarlijke stoffen in huis hebben, dit moeten zij zelf nagaan en zijn ARIE-plichtig bij de Arbeidsinspectie om hieraan te voldoen hebben zij de tijd tot 1 januari 2024.
    Het is een uitbreiding op de in medio 2022 ingaande ARIE-regeling ten aanzien van ARIE-eisen, zoals het hebben van een veiligheidsbeheerssysteem en een intern noodplan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.