Nieuws

Zonwerend glas kan een oplossing bieden voor oververhitting en verblinding. Aangezien de huidige trend van grote glaspartijen in onze uitbreidingsprojecten en woningen nog niet zal afnemen, is het een missie geworden voor veel huiseigenaren om een ​​manier te vinden om dit te doen en ervoor te zorgen dat de temperaturen comfortabel blijven. Er zijn veel verschillende raamstijlen die kunnen worden gebruikt bij het bouwen van een nieuw huis of bij het renoveren, maar zonwerend glas lost een probleem op dat sindsdien de aandacht van velen heeft getrokken, namelijk het feit dat meer glas in een huis gelijk staat aan meer warmte. Onze gids onderzoekt hoe zonwerend glas precies werkt en of dit type glas het geld waard is, aangezien zonwerend glas helaas niet aan de goedkope kant is. 

Wat is zonwerend glas?

Het plaatsen van meer beglazing en grotere ramen en deuren is de laatste tijd de norm geworden, om de hoeveelheid natuurlijk licht die het huis binnenkomt te vergroten en om de verbinding met de tuin en het uitzicht te verbeteren. Maar met het binnenlaten van al dat licht is er een groter risico op oververhitting. Het infrarode deel van het zonlicht dat door glas valt, produceert warmte en kan in de zomermaanden tot oververhitting in huis leiden.

Een van de meer vooruitstrevende oplossingen om oververhitting in en om het huis tegen te gaan, is zonwerend glas. Zonwerend glas is een hoogtechnologisch product met een metalen coating die aan één kant van de ruit is aangebracht, waardoor zonlicht door het raam kan gaan terwijl het een deel van het infrarode deel van het zonlicht zelf uitstraalt en weerkaatst. Hierdoor blijft de binnenruimte helderder en koeler dan het geval zou zijn met gewoon glas, vooral als er dan geen gebruik wordt gemaakt van Luxaflex om de zon tegen te houden. Er zijn een paar verschillende soorten zonwerend glas die de nadruk leggen op het verminderen van schittering en/of warmte, afhankelijk van je behoefte als huiseigenaar.  

Is zonwerend glas het geld waard?

Zonwerend glas is erg duur en er zijn inderdaad goedkopere alternatieven om oververhitting te voorkomen, zoals zomerse zonwering voor ramen of terrasdeuren. Grote kans dat doordachte zonwering net zo effectief is als zonwerend glas. Het product is echter aantoonbaar een verstandige optie voor lichtstraten en verandadaken, waar de kans op oververhitting door de zon het grootst is. Of waar geen schaduw kan worden gegeven aan grote glaspartijen, met name beglazingen op het zuiden. 

Maar zelfs dan zou het onredelijk zijn om te verwachten dat de kosten van zonwerend glas worden terugverdiend in lagere energierekeningen. Het moet namelijk aanvaard worden dat zonwerend glas een methode is die meer te maken heeft met het optimaliseren van het wooncomfort dan met geld besparen. Als je dit accepteert, is het zeker een goed idee om zonwerend glas in je woning te laten plaatsen. Dit zal een flinke investering zijn, maar je wooncomfort wordt er zeker beter van. Dit is vooral het geval in de zomer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.