Nieuws
krimp

De Wet kwaliteitsborging voor de bouw (Wkb) wordt 1 januari van kracht en zal ook voor de glassector flink wat papierwerk met zich meebrengen. Dat leidt sowieso tot hoofdbrekens, maar ook inhoudelijk zijn er vraagtekens over het ‘zelf regelen van de kwaliteit’ dat de wet impliceert. ‘Mister Bouwbesluit’ Nico Scholten schrijft op Bouwwereld.nl over het failliete denken van de nieuwe wet.

Nico Scholten is als senior expert van Stichting Expertisecentrum Regelgeving Bouw intensief betrokken bij de organisatorische, juridische en inhoudelijke ontwikkeling van de Nederlandse bouwregelgeving. In zijn casus beschrijft hij de gevolgen van de bouw van een ondiepe twee-onder-één kapper in een smalle straat.

Aansprakelijk stellen

De opdrachtgever is uitgegaan van het gedeeltelijk vernieuwen van de voormalige loods en van het verbouwniveau in de technische bouwregelgeving. De nieuwbouw ontneemt omwonenden daglicht ontnomen en ze komen terecht in een brandgevaarlijke situatie. Is de kwaliteitsborger zo onafhankelijk dat hij dit plan ogenblikkelijk zal afkeuren? En indien niet: kan de kwaliteitsborger aansprakelijk worden gesteld voor zijn falend handelen?

Lees het volledige artikel over de Wkb op Bouwwereld.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.