Nieuws
Omgevingswet

De Omgevingswet en daarmee de Wet kwaliteitsborging gaan definitief in per 1 januari 2024. Een meerderheid in de Eerste Kamer heeft hiermee ingestemd. Van de aanwezige senatoren waren er 42 voor en 29 tegen. In het debat in de Eerste Kamer op 7 maart was besloten om hoofdelijk te stemmen over de invoeringsdatum.

Met de Omgevingswet wil de overheid de regels voor ruimtelijke ontwikkeling vereenvoudigen en samenvoegen. Zodat het straks bijvoorbeeld makkelijker is om bouwprojecten te starten.

Implementatie wet uitgesteld

De implementatie werd al meerdere malen uitgesteld. Vooral omdat de benodigde ICT – het zogeheten Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) – nog niet goed genoeg werkte of getest bleek. De Tweede en Eerste Kamer stemden al in 2016 in met de Omgevingswet zelf. De stemming vandaag – dinsdag 14 maart – ging over wel of niet invoeren per 1 januari 2024.

Die datum stelde Minister de Jonge onlangs voor nadat hem in januari na bestuurlijk overleg met gemeenten (VNG), provincies (IPO) en waterschappen (UVW) in januari was gebleken dat ‘interbestuurlijk is vastgesteld dat er voldoende vertrouwen is dat het DSO technisch voldoende gereed is voor inwerkingtreding.’ Ook het bedrijfsleven had er voldoende vertrouwen in. Er werd in de toen gestuurde brief aan de Kamers gevraagd om een snel besluit over de datum van inwerkingtreding, zodat er voldoende tijd is voor de voorbereiding. Dat snelle besluit is er nu gekomen.

Wet kwaliteitsborging

De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen is gelinkt aan de Omgevingswet en werd daarom ook steeds uitgesteld. Vanaf 1 januari is dus niet meer de vergunning op papier leidend, maar de uitgevoerde kwaliteit. Een kwaliteitsborger geeft dan bij oplevering een verklaring af dat het bouwwerk voldoet aan de bouwregelgeving. Dat doet deze op basis van bewijs dat de aannemer hem levert in combinatie met eigen controles. Dit is behoorlijk ingrijpend, ook voor de glassector.

Het zelf borgen van de kwaliteit van een bouwwerk brengt voor glasbedrijven een behoorlijke papierwinkel met zich mee. Belangrijkste boodschap: registreer alles zodat je kunt aantonen dat je je werk goed hebt gedaan. Oftewel: ‘leg vast, leg vast, leg vast’, zoals we eerder in ons magazine beschreven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.