Nieuws
Doorvalbeveiliging

Mede naar aanleiding van een dodelijk ongeval door een val door het raam in Amsterdam (2021) worden verhuurders van woningen verplicht om doorvalbeveiliging aan te brengen. Dit geldt als in een huurwoning de kozijnen met ramen worden vervangen.

In oude woningen zijn lage vensterbanken tot 60 cm toegestaan. Mogelijk is er ook enkel glas aanwezig. Hierdoor is het risico dat mensen door het raam vallen groter. Bij deze ramen moet een doorvalbeveiliging komen op ten minste 85 cm hoogte. Bij nieuwe woningen geldt een wettelijk verplichte hoogte van 85 cm voor vensterbanken waarbij altijd dubbel glas in het raam zit. Er is dan een lager risico op een valongeluk.

Doorvalbeveiliging met stang of glas

Ongelukken zitten in een klein hoekje en in het geval van oudere woningen vaak ook in het raamkozijn. Veel van de oudere woningen hebben nog ramen met enkel glas. En ramen met vensterbanken tot 60 cm. In al die gevallen is het risico dat mensen door de ramen heen vallen groter. Daarom is er nu een verplichte doorvalbeveiliging voor huurwoningen. Die was er al voor nieuwbouw, maar geldt nu ook voor bestaande bouw (zoals huurwoningen). Tenminste, zodra je het glas vervangt. In de toekomst zullen veel bestaande (huur)woningen worden verduurzaamd door het plaatsen van dubbel glas met nieuwe kozijnen. In die gevallen is het tegelijkertijd aanbrengen van een doorvalbeveiliging (stang) eenvoudig en niet duur, of nog beter: het glas doorvalveilig uit te voeren. Daarom heeft de minister besloten om in die gevallen het aanbrengen van doorvalbeveiliging op 85 cm te verplichten, en dan alleen bij huurwoningen.

In Glas in Beeld (GIB#2 – april 2024) lees je het artikel volledig. Nog geen abonnee? Kijk hier voor de mogelijkheden van een volledig of digitaal abonnement.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.