Nieuws
glas in de architectuur
Crystal Houses (2016), MVRDV_foto Daria Scagliola

Bureau Europa, platform voor architectuur en design in Maastricht, toont van 16 december tot en met 16 juni In Vitro – de Vele Levens van Glas. Deze tentoonstelling geeft een bevlogen, gelaagde inkijk in glas in de architectuur en de vele levens van glas.

Glas als symbolische laag in hedendaagse architectuur maar ook duurzame materie voor de toekomst. Van lokaal ambacht tot industrieel product met wereldwijde toepassingen in kunst, mode, design en gezondheid. Van de glasmaker als muzikant tot onderzoeker, van romancier tot activist. En van gebrandschilderde vensters in het 19e-eeuwse katholieke Limburg tot de expressionistische Limburgse School. Remco Beckers is curator van de expositie. Er zijn werken en bijdragen te zien van onder meer Wiel Arets Architects, Kraaijvanger Architecten, Mecanoo en MVRDV. Over glas in de architectuur gesproken.

Glas brengt kleur in het leven

We kijken altijd door glas maar zelden naar glas. Als bouwmateriaal is het nu alomtegenwoordig maar ooit bracht het kleur in het leven van alledag. Kerkvensters vertelden de verhalen over wie wij zijn en hoe we ons moeten gedragen. Vandaag de dag is het gebruik van glas in architectuur over het algemeen prozaïsch: een materiaal dat licht doorlaat en binnen en buiten aan elkaar verbindt. In praktische zin biedt het gebruik van glas kansen voor de verduurzaming van nieuwe en oude gebouwen. Al sinds de industrialisering is het aura van de moderniteit verbonden met het gebruik van glas. In glas wordt de toekomst gezien, het materiaal wordt technologisch geïnnoveerd maar ook blijven de oude ambachten bewaard, wellicht geuit in nieuwe vormen.

glas in de architectuur
St Brigida (1957), Charles Eyck

Gebruik van glas in de architectuur

Deze tentoonstelling onderzoekt het gebruik van glas in de architectuur in al zijn verschillende verschijningsvormen. Dat kan enerzijds een lokaal en ambachtelijk materiaal zijn, maar ook een industrieel product dat een onuitwisbare invloed heeft op hoe wij omgaan met elkaar, met architectuur en met de natuur om ons heen. De expositie brengt archiefmateriaal en oud glas-in-lood samen met introspectieve installaties en films die de glans en gelaagdheid van glas onderzoeken. Moderne Limburgse architectuur wordt met ontwerpen en maquettes getoond in de context, de filosofie en het symbolische belang van glas.

Over Bureau Europa

Bureau Europa werd in 2006 opgericht als NAi Maastricht, een dependance van het voormalige Nederlands Architectuurinstituut (NAi) in Rotterdam. Sinds 2013 opereert de organisatie onafhankelijk als Bureau Europa, platform voor architectuur en design. 

Actuele projecten met glas vind je op onze site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.