Nieuws
CO2-registratie

Voor werkgevers van bedrijven met meer dan honderd werknemers is er vanaf 1 juli een verplichte CO2-registratie. Zo zijn ze voor alle kilometers die medewerkers afleggen voor zakelijk en woon-werkverkeer een ‘CO2-registratie’ aan te leveren bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Eind januari werd er nog een motie ingediend tegen de CO2-registratie, maar die werd verworpen. Het gaat hierbij om de zogeheten rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM). Uiterlijk op 1 juli 2025 moeten bedrijven deze gegevens ook daadwerkelijk rapporteren in het online platform van de RVO. Oftewel: uiterlijk 30 juni 2025 stuur je de gevraagde gegevens over 2024 in.Als werkgever heb je over 2024 de keuze.

  • Je dient een rapportage in met gegevens over heel het jaar 2024
  • Je dient een rapportage in over juli – december, ofwel een halfjaarrapportage over 2024

Over 2025 en de jaren daarna rapporteer je over hele jaren.

Werkgevers aan de slag

Met de nieuwe wet moeten bedrijven met meer dan honderd werknemers het aantal afgelegde kilometers van werknemers registreren. In de registratie moet worden aangegeven of het om zakelijk of woon-werkverkeer gaat. Daarnaast moeten ook het type vervoersmiddel en het soort brandstof worden vermeld. Na het indienen van de gegevens krijg je een rapportage met daarin een overzicht van de CO2-uitstoot van je werknemers.Om werkgevers te helpen met het goed invoeren van de juiste gegevens heeft de RVO een handleiding gemaakt. Werkgevers kunnen hierin meer lezen over de verplichte registratie. Ook staat er uitgebreid omschreven welke gegevens waar aangeleverd moeten worden. Bekijk de handreiking: Gegevensverzameling werkgebonden personenmobiliteit.

Achterliggend idee

Om de klimaatverandering tegen te gaan staan we volgens de overheid met elkaar voor enorme uitdagingen. Uit de handreiking: ‘Eén daarvan is het verminderen van de CO2-uitstoot. Bijna de helft van de uitstoot door personenmobiliteit komt door woon-werkmobiliteit en zakelijke mobiliteit. Samen noemen we dit werkgebonden personenmobiliteit. U heeft als werkgever grote invloed op het verminderen van deze uitstoot. Het ‘besluit CO2-reductie werkgebonden personenmobiliteit’ verplicht werkgevers met 100 of meer werknemers jaarlijks gegevens over werkgebonden personenmobiliteit te verstrekken.’

Lees op onze site alles over andere belangrijke recente wetswijzigingen voor ondernemers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.