Nieuws
gedenkplek
Foto: KWF

Voor de onlangs verwoeste gedenkplek voor kankerpatiënten in Dronten is een crowdfundingsactie gestart om de 67 glazen gedenkstenen te herstellen. Robert Nissink van Nissink Business Glass uit IJsselmuiden heeft toegezegd om het glas voor deze monumenten te leveren. Er zijn nog kranen nodig om het glas te verplaatsen en vrijwilligers om het glas te monteren. 

De gedenkplek in het Wilhelminabos te Dronten is in de nacht van 18 op 19 juni bijna helemaal vernield. Slechts twee van de 67 glazen gedenkstukken zijn nog intact. Na overleg met de gemeente, Staatsbosbeheer en KWF is besloten om de gedenkplek te herbouwen. Het doel van de crowdfunding is om 200.000 euro op te halen. Dat bedrag zou inmiddels bijna binnen zijn.

Ere-monument

Het Wilhelminabos is een ere-monument voor mensen die aan kanker zijn overleden. De aanleg van het bos startte in 2000. Na twintig jaar staan er op de grond ruim 25.000 zogenaamde Gedenkbomen en op een centraal punt staan glaspanelen met de namen van mensen erop. ‘Dat bos symboliseert het leven. Het groeit, biedt beschutting, sterft af en geeft daarmee leven door. Het bos biedt ook rust en ruimte voor onze herinneringen, voor vreugde, voor verdriet,’ schrijft KWF op haar site over het bos.

‘De namen van dierbaren zijn op een brute manier weggeslagen. Dat is echt vreselijk,’ reageert woordvoerster Annebel Schipper van KWF Kankerbestrijding. ‘Het is gewoon niet te bevatten dat een gedenkplaats waar nabestaanden en lotgenoten zo veel steun aan hebben, op een dergelijke manier kapot wordt gemaakt.’

Kranen en monteurs

Voor het plaatsen van het glas is zijn kranen nodig, maar ook een aantal monteurs om het glas te monteren. Bouwend Nederland Vakgroep GLAS doet daarom een oproep aan haar leden om een kraan en/of monteurs te leveren aan KWF ‘zodat deze mooie gedenkplek in ere hersteld kan worden’. Meld je aan bij Vakgroep GLAS via: vakgroepglas@bouwendnederland.nl of 079-325 22 20.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.