Nieuws
warm edge afstandhouder

De hoogste distilleerderij ter wereld bevindt zich op ruim 3.300 meter bij het Zwitserse Corvatsch-bergstation. Je vindt er whisky van hoog niveau en de mooiste uitzichten. De destilleerderij beschikt ook over isolatieglas van het hoogste niveau. Het triple glas is voorzien van de warm edge afstandhouder SWISSPACER. Het grootste raamelement meet 4.900 x 2.100 millimeter en telt daarmee meer dan 10 vierkante meter.

Regionale productie

De twee Zwitserse whiskyliefhebbers Rinaldo Willy en Pascal Mittner zochten voor hun productie een spectaculaire locatie. Dat is ze gelukt. Sinds 2010 heeft het tweetal zich tot doel gesteld om Zwitserland bekend te maken als whiskynatie. Ze hebben een regionale productiemethode gekozen voor hun whisky ORMA die meerdere internationale prijzen heeft gewonnen. Het water komt uit de natuurlijke bronnen bij het middenstation Murtèl van de Corvatsch-kabelbaan. De vaten uit de omliggende wijnstreken zoals Veltlin of Bündner Herrschaft. Het product wordt op heel verschillende plaatsen in de regio opgeslagen. Je vindt het terug in diepe gewelfde kelders van Engadiner kastelen of kloosters, in aarden kelders en houtwerven in het Bündner Land. Maar ook in de grot van het bergstation Corvatsch.

Whisky als ‘ziel’

‘We wilden een whisky maken die ons thuisland en terroir naar de fles brengt’, leggen Willy en Mittner uit. Elk van hun single cask-edities vertoont daarom verschillende kleuren en nuances, afhankelijk van in welk klimaat of wijnvat ze zijn gerijpt. De naam van de whiskystokerij verwijst ook naar de bedrijfsfilosofie. ORMA betekent ‘ziel’ in het Reto-Romaans en staat voor zijn wortels in het kanton Graubünden.

Lager kookpunt, meer aroma

Twee jaar geleden deed zich de mogelijkheid voor om gebruik te maken van een lege opslagruimte op het Corvatsch-bergstation. De twee grepen hun kans en planden ’s werelds hoogste distilleerderij. Het klinkt als een marketinggril, maar dat is het niet. Op een hoogte van 3.303 meter ligt het kookpunt voor het destillatieproces 10 graden lager dan op zeeniveau. Dat bespaart geld, vooral omdat de temperatuur in de faciliteit ook direct wordt geregeld door de koele berglucht. Van groter belang voor de productie van whisky is echter het feit dat het lagere destillatiepunt meer aroma’s vasthoudt. Of, en dat is wel marketing, ‘een grotere complexiteit in het destillatieproces’ en een unique selling point voor liefhebbers van Zwitserse whisky.

Spectaculair panorama

Niet minder sensationeel is de locatie van de nieuwe ORMA-stokerij. Omringd door het Berninamassief en de Corvatschgletsjer met uitzicht op het karakteristieke merenlandschap van Oberengadin. Een bezoek aan de single malt whiskystokerij is dan ook een bijzondere ervaring voor alle zintuigen. Drie dagen per week zijn er geselecteerde rondleidingen met proeverij voor kleine groepen. Grote glaspartijen zorgen ervoor dat je optimaal kunt genieten van het uitzicht op het adembenemende landschap. Het triple glas met warm edge afstandhouder biedt een al even fascinerende inkijk in de distilleerderij.

Triple glas met warm edge afstandhouder

De glasgevels zijn voorzien van hoogwaardig triple glas. Het gaat om MGTherm Öko Star van MGT Mayer Glastechnik. Het isolatieglas heeft met een Ug-waarde van 0,7 W/m2K hoge warmte-isolerende eigenschappen. Het glas voldoet aan de hoogste eisen op het gebied van energie, kwaliteit en esthetiek. Dit ook gezien de extreme weersomstandigheden bij het bergstation.

SWISSSPACER warm edge afstandhouder

Alle Öko Star-isolatiebeglazingen zijn uitgerust met SWISSPACER Ultimate. De warm edge afstandhouder is één van de beste die momenteel op de markt verkrijgbaar is. Het minimaliseert koudebruggen aan de glasrand en vermindert het risico op condensatie aanzienlijk. ‘We gebruiken nu de Ultimate als standaard’, zegt Harald Lerchster, Verkoopdirecteur van MGT Mayer Glastechnik. ‘De warm edge afstandhouder maakt indruk op ons met zijn uitstekende prestaties en een esthetisch, mat oppervlak.’ De hoge stabiliteit van het holle profiel van SWISSPACER Ultimate zorgt voor een de parallelliteit van het frame. De folie zorgt voor een lange levensduur.

Grote glasformaten

Het grootste raamelement in de ORMA-distilleerderij meet 4.900 x 2.100 millimeter, dat is meer dan 10 vierkante meter. Dergelijke afmetingen vormden een grote uitdaging. Dit niet alleen vanwege de krappe bouwlocatie op een hoogte van meer dan 3.000 meter, maar ook omdat de raamelementen per helikopter moesten worden aangevoerd. Om de klimaatbelasting op te vangen tijdens het transport van de units vanuit het dal de berg op, heeft MGT Mayer Glastechnik in de fabriek een drukvereffeningsklep geïnstalleerd. Deze klep is vervolgens ter plekke gesloten en verzegeld. Met ultrasoon gelaste framehoeken zorgde het bedrijf ook voor een optimale belastingsoverdracht in de triple glasunits.

Online cursus Vlakglas

Volg ook de online cursus Vlakglas van de Online Bouw Academie met veel aandacht voor isolatieglas. In de online cursus Vlakglas maak je kennis met wat ook wel het meest innovatieve en circulaire product in de bouw en architectuur wordt genoemd. Glas isoleert, thermisch en akoestisch, maar het product is ook naar wens zonwerend, inbraakwerend, brandwerend, verwarmbaar en schakelbaar te maken. Daarnaast is glas zelfs als beelddrager en constructief inzetbaar. In deze E-learning maak je kennis met al die mogelijkheden en de techniek daarachter. De E-learning is op het niveau van MBO+ en bestaat naast een introductie (Module 0) uit elf modules met telkens een aantal lessen. De online cursus komt dit najaar beschikbaar. Op basisniveau volg je de E-learning Basisbegrippen Vlakglas.

ISDE-subsidie isolatieglas

Wie zijn woning verduurzaamt komt in aanmerking voor de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). De subsidie is in 2023 gewijzigd en voor meer mensen bereikbaar geworden. Dit jaar is € 350 miljoen beschikbaar voor zonneboilers, (hybride) warmtepompen, isolatiemaatregelen, aansluitingen op een warmtenet en een elektrische kookvoorziening. Jaarlijks komt er een nieuw budget beschikbaar. De ISDE-subsidie loopt door tot 2030. In dit bericht lees je de voorwaarden voor subsidie op triple en HR++ glas. Vacuümglas valt onder de voorwaarden van HR++ glas; is het glas hybride uitgevoerd, dus met een tegenruit dan valt het onder triple glas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.