Nieuws
Restauratieglazenier

Drie glazeniers hebben recent het diploma van de opleiding Restauratieglazenier gekregen. De gediplomeerden zijn Lennard de Jong (De Jong Glasdesign), Herman van Rongen (Driemond Glas) en Maurice Koops (Sio 2 Glas). Docent Ellen van der Leeden legt uit wat de essentie is van het werk van een restauratieglazenier.

Volgens Van der Leeden draait in het vak alles om het beeld en het met respect omgaan met het oude glas. ‘We willen zien dat de student de ethiek van het restaureren begrijpt. Dat is complex en vraagt een dienende beroepshouding en natuurlijk de nodige ambachtelijke en artistieke vaardigheden.’

Opleiding restauratieglazenier

De opleiding Restauratieglazenier is ontwikkeld in samenwerking met de Ondernemersvereniging Glazeniers (OVG). In de lesstof is de uitvoeringrichtlijn Glaspanelen in lood (URL 4022) van de Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg verwerkt. Naar verwachting start de opleiding Restauratie Glazenier eind 2023 met een nieuwe groep. Geïnteresseerde glazeniers kunnen hun interesse kenbaar maken via de website van het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen.

Lees het volledige artikel over de opleiding Restauratieglazenier in Glas in Beeld #4 – september 2023. Nog geen abonnee? Neem hier een abonnement.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.