Nieuws
glas in beeld

De nieuwe Glas in Beeld (GIB#4 – september 2023) verschijnt deze week en staat weer boordevol actualiteiten uit de vlakglassector. Artikelen die de lat qua ondernemerschap in glas nog hoger te leggen. Ook helpen de artikelen jou en je medewerkers verder te professionaliseren in deze mooie secto

Steeds vaker thermische glasbreuk, hoe zit dat?

Het merendeel van de glasbreuken waar glasherstelbedrijven mee worden geconfronteerd lijken thermisch van aard. Nu is het de laatste tijd behoorlijk warm, maar ook in de winter voert thermische breuk de boventoon. Opdrachtgevers (verzekeraars) vragen zich af hoe het kan dat er zoveel glasbreuk is met het verschil in warmte als oorzaak. ‘Jullie producten zijn toch zo hoogwaardig? Vroeger had je amper last van thermische breuken.’

VITRUM Milaan: hoe klein ook ga er heen

Je kunt dit jaar nergens in Europa in zo’n korte tijd kennismaken met innovaties in het produceren en bewerken van glas als op de beurs VITRUM. Begin september moet in Milaan blijken of de beursorganisatie de neerwaartse spiraal van VITRUM met alsmaar minder deelnemers en bezoekers kan keren.

‘People matter’ motto beurs A+A 2023

In aanloop naar de opening van de beurspoorten in Düsseldorf op 24 oktober reist de organisatie van A+A 2023 de wereld rond om met name de pers te informeren. De vorige editie van deze wereldwijd grootste internationale vakbeurs voor veiligheid en gezondheid op de werkvloer was in 2021. Belangrijke aandachtspunten op de beurs: werkkleding, koelvesten en exoskeletten.

Ruiten verkeerdom: probleem of niet?

Een ruit verkeerdom plaatsen gebeurt door onoplettendheid of onvoldoende uitleg. Kan het kwaad om isolatieglas met de ruit die feitelijk aan de buitenzijde had moeten zitten andersom te plaatsen? Een casus met ‘ja’ als antwoord: het verkeerdom plaatsen heeft flinke gevolgen.

Erik Kroder: glasprediker met een missie

Erik Kröder, nazaat van de voormalige Kröder-glasdynastie, heeft in juli zijn AOW-leeftijd bereikt. ‘Alles draait om de g-waarde vandaag de dag. Hoeveel warmte komt er door het glas naar binnen? Voor mij staat die g voor gezondheid, een glimlach en geïnteresseerd zijn.’

Erkend glaszetter diploma’s uitgereikt

Elf studenten van de MBO-opleiding Erkend Glaszetter hebben hun diploma gekregen. Reden voor Glas in Beeld enkele directeuren ven leerbedrijven, studenten, begeleiders en de docent aan het woord te laten. Hoe kijken de betrokkenen terug en wat kan er beter? En voor het nieuwe schooljaar kun je je nog opgeven.

Octatube: meer glas minder staal

De meeste vakgenoten kennen Octatube van ingenieuze staal-glasconstructies. Die hebben een grote ontwikkeling doorgemaakt naar steeds meer constructief glas en minder staal als gevolg van de behoefte aan ranke constructies voor transparante gebouwen. Ook het parametrisch ontwerpen voor vrije vormen heeft een vlucht genomen. Nu stijgt de vraag naar te openen daken, glas-houtconstructies en hergebruik van oudere bouwconstructies.

‘Ethiek restaureren leren begrijpen’

Drie glazeniers hebben recent het diploma van de opleiding Restauratie Glazenier gekregen. De gediplomeerde restauratieglazeniers zijn Lennard de Jong (De Jong Glasdesign), Herman van Rongen (Driemond Glas) en Maurice Koops (Sio 2 Glas). Docent Ellen van der Leeden legt uit wat de essentie is van het werk van een restauratieglazenier.

Lees de volledige artikelen in Glas in Beeld#4 – september 2023 die deze week verschijnt. Nog geen abonnee? Kijk hier voor onze aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.