Nieuws
werken nin de bouw
Foto: OnderhoudNL

Een derde van de werkende Nederlanders zou hun huidige baan inruilen voor een baan in de bouw als hen dat meer loon zou opleveren. Onder mannen is dit zelfs bijna de helft. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Slimster.nl, uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Panel Inzicht. Elektricien en timmerman springen eruit. Het vak van glaszetter spreekt helaas minder aan. Eén op de tien Nederlanders zou het beroep van glaszetter, stukadoor of dakdekker overwegen, mits het salaris hoger ligt dan dat van hun huidige baan.

Slimster legde de stelling zou je voor een hoger salaris willen werken in de bouw voor aan 2.000 Nederlanders. Dit in het kader van de Internationale Dag voor Fatsoenlijk Werk én met het oog op de nijpende personeelstekorten in de technische sector. Vooral werk als elektricien of timmerman spreekt veel Nederlanders aan. Eén op de vijf ondervraagden zou zijn of haar huidige baan daar best voor willen inruilen. Zo’n 15 procent ziet zichzelf ook wel schilder worden of bijdragen aan de energietransitie door zonnepanelen, laadpalen of warmtepompen te installeren. De vlakglassector doet er alles aan jongeren te enthousiasmeren en op te leiden tot glaszetter. Een goed voorbeeld hiervan is de video de wereld van glas van OnderhoudNL. Toch blijft de vraag naar personeel hoog.

Werken in de bouw: minder kans op burnout

Los van het feit dat bovengenoemde beroepen fysiek doorgaans belastender zijn dan bijvoorbeeld een kantoorbaan is er wel degelijk een aan gezondheid gerelateerde reden om een switch te overwegen. Zo blijken werknemers in de bouw aanzienlijk minder vaak te kampen met burnoutklachten. ‘Slechts’ 15 procent van de werkenden in deze sector heeft hier last van. Enkel in drie van de 21 door het CBS onderscheiden branches ligt dit percentage lager. In de ICT en het onderwijs komen burnoutklachten juist het meest voor.

Noordelingen willen bouw in

Verder inzoomend op de resultaten blijkt dat, niet geheel verrassend, mannen (46%) meer oren hebben naar werken in de bouw dan vrouwen (22%). Dat zijn dan wel voornamelijk mannen die aan het begin van hun carrière staan, want met name onder twintigers (52%) is de potentiële animo groot. En daarnaast zijn er ook duidelijke regionale verschillen. Vooral in de noordelijke provincies – Drenthe (43%), Friesland (46%) en Groningen (47%) – en Gelderland (43%) willen mensen tegen een hoger salaris best in de bouw werken. Inwoners van Flevoland (27%) zijn hierover duidelijk het minst enthousiast.

Bullshitbanen

Volgens Marco Schuurman, eigenaar van Slimster.nl, wijst het onderzoek uit dat het goed zou zijn eens kritisch te kijken naar de beloning van technische beroepen. ‘Zzp’ers in de bouw verdienen weliswaar vaak uitstekend, maar in loondienst is het doorgaans geen vetpot. En dat terwijl we de komende decennia in de bouw simpelweg handen nodig hebben. Kijk alleen al naar de woningnood en de energietransitie. Zo moeten er de komende jaren vele honderdduizenden woningen gebouwd worden. En dan te bedenken dat 40 procent van de Nederlanders hun huidige job als ‘bullshitbaan’ beschouwt…”

Dag voor Fatsoenlijk Werk

Slimster voerde dit onderzoek uit in het kader van de Internationale Dag voor Fatsoenlijk Werk. Deze dag wordt jaarlijks gehouden op 7 oktober. Fatsoenlijk werk wordt door de VN gedefinieerd als ‘productief werk dat een eerlijk inkomen oplevert, rechten en sociale bescherming biedt, en duurzame economische groei ondersteunt.’ Met name dat laatste zou, naast de financiële component, mensen die nu een baan hebben met maar weinig maatschappelijke meerwaarde kunnen overhalen om de stap naar de bouw te zetten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.