Nieuws
Slimme energiezuinige ramen

De speciale ‘pilot-demonstratielijn’ voor slimme energiezuinige ramen bij Brightlands Materials Center is dinsdag in gebruik genomen. BMC is een onderzoekssamenwerking tussen TNO en de provincie Limburg. Deze ramen bevatten een, door TNO ontwikkelde, transparante thermochrome coating: SunSmart. De coating schakelt boven een bepaalde temperatuur automatisch tussen het doorlaten en blokkeren van zonnewarmte. Hierdoor blijft de zonnewarmte in de zomer buiten en wordt deze in de winter binnengelaten. De ramen beperken het energieverbruik en daarmee kosten voor verwarming en koeling. Met deze demonstratielijn schaalt TNO de ontwikkeling op om de toepassing van de slimme thermochrome ramen verder te testen.

Om in 2050 klimaatneutraal te kunnen zijn moeten gebouwen in Nederland flink verduurzamen. De gebouwde omgeving in Nederland is nu nog verantwoordelijk voor 40% van het energieverbruik, en bijna een derde van de CO2-emissies. Ramen beïnvloeden de energievraag van een gebouw sterk en daar bieden TNO’s slimme energiezuinige ramen uitkomst.

Thermochrome coating

Het actieve materiaal in het slimme raam is thermochroom. Dit betekent dat bij een bepaalde temperatuur de optische eigenschappen ervan veranderen. TNO en partners hebben het materiaal ontwikkeld voor een goede doorzichtigheid en met een schakeltemperatuur van rond de 20°C. Hierbij verandert alleen de transparantie voor infraroodlicht. Daarmee is het raam volgens TNO geoptimaliseerd om zoveel mogelijk energie te besparen, terwijl het transparant blijft voor het menselijk oog. Het schakelen gebeurt autonoom en is een intrinsieke eigenschap van het gecoate glas. Het raam kan dan ook in gewone kozijnen worden geplaatst, zonder speciale installatie-eisen. Er bestaan overigens ook ramen met thermochrome folies tussen het glas die op vergelijkbare wijze werken. Dat dynamisch glas de toekomst heeft betoogden Sanmukh Bawa en José Zaman tijdens de Glasdag 2022.

Slimme energiezuinige ramen

Lagere energierekening

Pascal Buskens, principal scientist innovatieve materialen bij TNO noemt de coating uniek. ‘De meeste partijen die zich met schakelbare ramen bezighouden, richten zich op elektrisch geschakelde systemen. Die zijn over het algemeen complexer en duurder en moeten door de gebruiker zelf geschakeld worden.’ Uit eerdere labtests blijkt dat het gebruik van deze coating tot een lager energieverbruik kan leiden ten opzichte van het huidige standaard HR++ glas. Deze berekeningen laten een besparing zien van gemiddeld ongeveer 500 euro en 400 kilo CO2-uitstoot per gemiddelde woning per jaar in Nederland. De verwachting is dat een gemiddeld huishouden de investering in vijf tot zeven jaar terugverdient.

Demonstratielijn

De werking van de coating is inmiddels aangetoond, maar het proces is nog niet gereed voor inzet bij productie op grote schaal; daar is de demonstratielijn voor. Deze lijn is voorzien van technologie die de industrie ook gebruikt en bevat een wasstraat, coatingmachine en hightech oven. Het volgende doel is om de coating op een industrieel relevante wijze toe te passen op een glasoppervlak van 1 bij 1 meter. ‘Op het moment dat we laten zien dat we de ramen op pilot-schaal kunnen produceren, wordt de technologie voor commerciële partijen interessant. We verwachten dat de thermochrome ramen uiterlijk 2025 klaar zijn voor de markt’, aldus Buskens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.