Nieuws
SunSmart

Als oplossing voor verhoogde hittestress in de zomer en warmtevraag in de winter ontwikkelen TNO en Brightlands Materials Center een slim raam. SunSmart past zijn zonnewarmtewinst aan, autonoom aan de behoefte van een gebouw.

De nieuwe technologie maakt gebruik van zonlicht en zonnewarmte in gebouwen mogelijk via een glascoating. De SunSmart coating schakelt bij een bepaalde temperatuur tussen een zonnewarmtedoorlatende en blokkerende toestand.

Isolatie verbeteren

De huidige initiatieven voor het verbeteren van de energievraag van een gebouw zijn sterk gericht op het verhogen van de isolatie van de gebouwschil, waaronder het gebruik van hoog isolerende HR++ beglazing. Deze strategie kan de energievraag voor verwarming van gebouwen aanzienlijk verminderen, maar leidt in de zomer tot toenemende problemen. Tijdens warme dagen voorkomt de verhoogde isolatie dat de verworven warmte ’s nachts het gebouw verlaat en leidt tot warmteaccumulatie. SunSmart lost dit probleem op.

Alsmaar meer warmte

‘In state-of-the-art geïsoleerde woongebouwen met HR++ beglazing kan het aantal uren met gemiddelde binnenruimtetemperaturen van meer dan 25°C oplopen tot wel 950 uur per jaar.’ Dat zegt ing. Eugène Veerkamp, Senior Business Developer bij Brightlands Materials Center. ‘Dat kunnen we via gebouwenergiesimulaties aantonen. Nog drastischer is dat de gemiddelde binnenruimtetemperatuur van meer dan 28°C kan oplopen tot wel 300 uur per jaar. En in deze simulaties wordt de temperatuurstijging die we de afgelopen jaren hebben gezien niet eens in aanmerking genomen. Daarom verwachten we dat de werkelijke situatie waar de bewoners momenteel mee te maken hebben veel ernstiger is en in de nabije toekomst aanzienlijk zal verergeren. Met SunSmart benutten en weren we de warmte wanneer nodig.’

Lees het volledige artikel over SunSmart in Glas in Beeld #2 – april 2023. Nog geen abonnee? Kijk hier voor onze aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.