Nieuws
PBM
Foto: Scheuten

Als er ergens gevaar is voor ongevallen, dan is het de glasindustrie. Je moet er alles aan doen die te voorkomen, maar daar bovenop is het cruciaal medewerkers te beschermen met Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM). Als werkgever heb je de verantwoordelijkheid om de veiligheid op de werkplek te waarborgen en te managen.

Maar hoe krijg je het voor elkaar dat medewerkers de PBM ook daadwerkelijk gebruiken? In Glas in Beeld aandacht voor persoonlijke beschermingsmiddelen in de productie van bedrijven. De auteur is als gebruikelijk Jac Verrijt, hoger veiligheidskundige bij Scheuten.

PBM cruciaal

PBM zijn de vierde maatregel in de arbeid hygiënische strategie STOP, Strategie Ter Voorkoming van Ongevallen (zie GIB#3 – juni 2023). STOP zegt hierover: ‘Als alle andere maatregelen niet voldoende zijn om blootstelling aan gevaren te voorkomen, moeten werknemers persoonlijke beschermingsmiddelen dragen. PBM bieden een laatste verdedigingslinie om werknemers te beschermen tegen directe blootstelling aan gevaren.’ Het gebruik is belangrijk, zeker in de glasindustrie, maar het moet worden beschouwd als een laatste redmiddel nadat alle andere mogelijke maatregelen zijn genomen om de blootstelling aan risico’s te minimaliseren. PBM wel of niet: het doel is en blijft altijd om ongevallen en gezondheidsproblemen op de werkplek zoveel mogelijk te voorkomen.

Gevaar op werkvloer

Veiligheid op de werkplek is van het grootste belang in de glasindustrie vanwege de potentiële gevaren voor de gezondheid en het welzijn van werknemers. Werkgevers in deze sector dienen ervoor te zorgen dat werknemers de juiste PBM dragen en dat ze veilige werkwijzen en procedures volgen om ongevallen te voorkomen. Het inventariseren van gevaren op de werkplek en het nemen van beslissingen over welke PBM moeten worden gedragen, is dan ook een essentieel onderdeel van het proces om de veiligheid van werknemers te waarborgen. De stappen die je kunt volgen om dit te doen, zijn de volgende.

  1. Voer een risicobeoordeling uit, vaak onderdeel van je verplichte RI&E
  2. Raadpleeg relevante regelgeving en normen
  3. Bepaal de juiste PBM
  4. Zorg voor een goede pasvorm en comfort
  5. Training en bewustwording
  6. Onderhoud en inspectie
  7. Evalueren en herzien

In de jongste uitgave van Glas in Beeld (GIB#5 – november 2023) lees je het volledige artikel. Nog geen abonnee? Kijk hier voor de mogelijkheden van een volledig of digitaal abonnement.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.