Nieuws
glasmarkering

Wanneer glascomponenten in een productiecyclus moeten worden gevolgd en gedocumenteerd, komt de lasermarker in beeld. De nieuwe cericom c-mark kan rechtstreeks op het glas markeren zonder dat er extra materialen nodig zijn. Dankzij de optionele ‘marking on the fly’-technologie verloopt dit proces voor glasmarkering uitzonderlijk snel.

Lasermarkering van metalen en kunststoffen wordt al geruime tijd op grote schaal gebruikt in de industrie. Permanente markering maakt het tenslotte mogelijk producten te volgen gedurende de hele productiecyclus en, idealiter, gedurende de hele levenscyclus. Deze technologie heeft echter nog niet veel terrein gewonnen in de glasindustrie vanwege de unieke uitdagingen die glas tijdens de verwerking met zich meebrengt. Bestaande oplossingen hebben vaak onbevredigende kwaliteitsresultaten of zijn duur in aanschaf en gebruik. Om dit aan te pakken introduceerde cericom vorig jaar c-mark-markeringsmodule. Die kun je overal gebruiken waar glasmarkering van hoge kwaliteit vereist is.

Snel of langzaam glas markeren

Cericom c-mark is geschikt voor glasmarkering op zowel langzame als snelle productielijnen. Met de optionele ‘Marking on the Fly’-technologie heeft het bedrijf de verwerkingstijden aanzienlijk verder verkort. De fabrikant ontwikkelde onlangs een MQTT-interface voor koppeling met externe systemen, zoals ERP-systemen en geautomatiseerde productieomgevingen. Dit maakt een naadloze tracking en documentatie van glascomponenten mogelijk gedurende het gehele productieproces. Dat geldt in de toekomst ook voor de gehele levenscyclus. De techniek is ook aangevuld met een bijbehorende leeseenheid die het eenvoudig vastleggen van lasergemarkeerde QR-codes, barcodes en dergelijke mogelijk maakt. Grafische en tekstuele weergave of elektronische verwerking van de vastgelegde gegevens zijn zo ook mogelijk. Dit zal in de toekomst leiden tot de ontwikkeling van een cloudgebaseerde databaseoplossing. Die maakt volgens cericom IoT- of Industrie 4.0-integratie mogelijk wat extra waarde creëert voor klanten.

Voordelen van Cericom glasmarkering

  • Permanente markering van alle soorten glas, vooral veiligheidsglas
  • Hoge snelheid: letters, cijfers, logo’s en machinaal leesbare codes worden binnen enkele seconden naar het glas overgebracht
  • Milieuvriendelijk en kosteneffectief
  • Geen gebruik van verbruiksartikelen: maakt eenvoudige en snelle integratie in bestaande machines en apparatuur mogelijk en is ook beschikbaar als stand-alone oplossing

Wat zijn de componenten van c-mark?

Cericom c-mark bestaat uit een markeermodule met laser, 2D-galvoscanners en een focuslens, optioneel verkrijgbaar met variabele brandpuntsafstanden. Een speciale adapterplaat maakt een eenvoudige en flexibele integratie van de module voor glasmarkering in bestaande apparatuur mogelijk. Dit vereenvoudigt het onderhoud en de vervanging. De draaibare laserscankop biedt een variabele laserstraaluitvoer. Hierdoor is wanneer nodig verwerking boven het hoofd mogelijk. Ook zijn er een schakelkast en toepassingsspecifieke software beschikbaar. Kabelverbindingen geschikt voor kabelrupsen zorgen voor een robuuste verbinding van de module en een veilige gegevensoverdracht.

Over cericom

Sinds 2002 ontwikkelt, produceert en distribueert cericom (voorheen bekend als cerion) lasermachines voor glasverwerking wereldwijd. In de loop der jaren heeft het bedrijf zijn productportfolio uitgebreid met een breed scala aan oplossingen voor de laserbewerking van glas. Of het nu gaat om markeren, boren, snijden, matteren, inwendig graveren, verwijderen van coating of structureren: cericom heeft voor al deze toepassingen passende oplossingen. Cericom biedt zijn klanten technologie op maat. Dit ongeacht het formaat (DIN A4 of 3 x 6 meter), ongeacht de oriëntatie (horizontaal of verticaal) en of het nu een stand-alone oplossing is of onderdeel is van een productielijn.

Lees alles over lasertechnologie en glas op onze site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.