Nieuws
brandwerend glas

Waar begint en waar eindigt de rol van het glasbedrijf als het gaat om het meedenken over het toepassen van het juiste type brandwerend glas? Die rol is niet voor het glasbedrijf of de aannemer, maar voor de bouwadviseur.

We hebben het onderwerp al eens eerder zijdelings behandeld. We schreven toen ‘De glasplaatsende partij dient soms aan te geven welke brandklasse er waar moet worden toegepast’. Terecht werd daarop gereageerd met dat dit helemaal niet de rol van het glasbedrijf is. Sterker: we moeten ervoor waken dat hem deze rol wordt opgedrongen. We hebben het hier tenslotte over de belangrijke keuze welke brandklasse, E, EW of EI, moet worden toegepast en hoeveel minuten de brandwering dient te zijn.

Brandwerend glas voor bouwadviseur

De rol van adviseur is niet voor het glasbedrijf of de aannemer, maar voor de bouwadviseur. Dat vindt ook Carolien Boot, Senior adviseur brandveiligheid bij Heijmans. Ook zij ziet in de praktijk vaak dat de uitvoerende partij wordt geconfronteerd met te maken keuzes die al veel eerder gemaakt hadden moeten zijn. Een aannemer dient het bestek te volgen. Daarin zijn de minimale prestaties vastgelegd, zo ook die van de brandwerende glassoorten. De onderaannemer, in ons voorbeeld de glasplaatsende partij, dient het glas te monteren op de manier zoals dat in het testrapport is weergegeven. ‘Maar in de praktijk gaat het helaas wel eens anders.’ Dat zei Boot tijdens het webinar ‘Werken met de nieuwe NEN 6069’ van BBN en NEN. In dit artikel vatten we haar presentatie samen.

NEN 6069 ingewikkeld

Waar lopen wij als bouwbedrijf in de praktijk tegenaan bij het gebruik van NEN 6069? Die vraag stelde Boot zich als eerste. Ze kijkt binnen Heijmans met veel projecten mee; grote, complexe projecten maar ook met repeterende woningbouwprojecten. ‘Ik beoordeel het schetsontwerp (SO), maar doe ook rondjes over de bouw om te zien of we het allemaal netjes en goed uitvoeren. NEN 6069 is vernieuwd. De norm heeft een paar kleine inhoudelijke wijzigingen maar er is vooral veel gedaan aan een betere leesbaarheid. NEN heeft de tabel met de beoordelingscriteria aangepast. Verder heeft NEN de criteria gesteld aan gevels en daken in een aparte bijlage opgenomen. Maar toch is de norm voor veel mensen nog ingewikkeld’, aldus Boot.

Lees het gehele artikel in de jongste uitgave van Glas in Beeld: GIB#6 – december 2023. Nog geen abonnee? Kijk hier naar de mogelijkheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.