Nieuws
veilig werken

Meerdere organisaties hebben de handen ineengeslagen om werken in de bouwsector veiliger te maken. Zij hebben in december het Convenant veilig werken in de bouw met en door ingehuurd personeel ondertekend.

Betrokken organisaties zijn Bouwend Nederland, Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) en Aannemersfederatie Nederland (AFNL). Zij werken hierin samen met de brancheorganisaties voor uitzendbureaus ABU en NBBU. Partijen willen onder andere de veiligheidsopleiding en het toezicht op ingehuurd personeel en zzp’ers verbeteren. Dat moet binnen drie jaar het geval zijn. Demissionair minister van SZW, Van Gennip, nam het convenant in ontvangst.

Veilig werken: veel regelgeving

Er is veel wet- en regelgeving als het gaat om veiligheid in de bouw. De praktijk is echter weerbarstig. Een aantal partners in en buiten de bouw neemt stappen om de veiligheid in de gehele keten verder te verbeteren. Meer kennis van veilig werken en voldoende basiscompetenties bij ingeleend personeel zijn twee van de verbeterpunten. Ook wordt de hele keten van betrokkenen in kaart gebracht om van elkaar te leren en kennis over te dragen. Leden van de ABU en NBBU leiden mensen op voordat zij op de bouwplaats aan het werk gaan. De kennis en ervaringen die zij daarmee hebben, gaan mee in de aanpak.

Arbeidsmigranten beschermen

De bouwsector laat volgens Minister Van Gennip met dit convenant zien dat werkgevers en uitzendbureaus niet afhankelijk hoeven zijn van wetten en regels. ‘Zo is het mogelijk om op een fatsoenlijke manier om te gaan met werknemers, in het bijzonder ingehuurd personeel. In Nederland gaan we soms op een erbarmelijke manier met arbeidsmigranten om. Het is mooi dat verschillende partijen in de bouwsector de handen ineenslaan om hen te beschermen.’

Toezicht verbeteren

Volgens de Nederlandse Arbeidsinspectie vinden op de bouwplaats relatief vaak arbeidsongevallen plaats waarbij ingehuurd personeel en zzp’ers betrokken zijn. Het is dan ook belangrijk om deze mensen pas in te zetten na goede training en instructie. De brancheorganisaties willen met elkaar samenwerken aan het basisveiligheidsniveau, de taalvaardigheid en het vakmanschap van ingehuurd personeel. Ook moeten leiding en toezicht op de bouwplaats verbeteren.  

Diverse acties veilig werken

Het convenant voorziet in diverse acties. Zo komt er onderzoek naar de benodigde basisvaardigheden en -kwalificaties die nodig zijn om veilig te werken op de bouwplaats. Hierbij worden goede voorbeelden uit andere sectoren meegenomen. Zowel inleners als uitleners brengen werkelijke belemmeringen in kaart. Die leiden tot effectieve maatregelen en aandacht voor goed werkgeverschap, zoals wettelijk vastgelegd in de Arbowet en het Arbobesluit. Immers, zowel inleners als uitleners hebben een verantwoordelijkheid als het gaat om veilig werken, aldus de ondertekenaars. Die willen ook leren van eerdere ervaringen in de glastuinbouw en starten met vijf leerprojecten. De geleerde lessen gaan mee in bestuurlijke afspraken. Ze komen vervolgens terecht in een handboek voor de hele keten: van opdrachtgever tot ingehuurd personeel.

Lees ook de rubriek over Veilig werken in Glas in Beeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.