Nieuws
machinebouw

In het vierde kwartaal van 2023 vertoonde de Italiaans machinebouw een daling van 31,1%. Dit op basis van de index van bestellingen van machineonderdelen en in vergelijking tot de periode oktober-december 2022. Italië is een belangrijk producent van glasproductie- en bewerkingsmachines.

De cijfers zijn samengesteld door het Economic Studies Department & Business Culture Center van UCIMU-SISTEMI PER PRODURRE. Dit is de Italiaanse vereniging van fabrikanten van werktuigmachines, robots, automatiseringssystemen en aanverwante producten. Het gaat daarbij om NC, gereedschappen, componenten en accessoires. De organisatie heeft meer dan tweehonderd aangesloten bedrijven. Die zijn goed voor meer dan 70 procent van de ‘Made in Italy’ van de sector.

Index flink gedaald

De absolute waarde van de index bedroeg 92,1 (basisjaar 2015=100). De negatieve prestatie was te wijten aan de verminderde orderintake op de binnenlandse markt van machinebouw. De buitenlandse verkopen toonden echter veerkracht. De buitenlandse bestellingen daalden met 2,9% vergeleken met dezelfde periode van het voorgaande jaar. De absolute waarde van de index was 100,9. Op binnenlands vlak vertoonden de bestellingen een daling van 69,1% vergeleken met het vierde kwartaal van 2022, voor een absolute waarde van 79,4. Op jaarbasis noteert de index een daling van 24,7% ten opzichte van het gemiddelde van 2022 (absolute index 90,5). Binnenlandse index -48,4% (absolute index 74,6); buitenlandse index -11,3% (absolute index 102,8).

Bevestiging

‘De cijfers bevestigen onze verwachtingen. Vorig jaar was een duidelijke vermindering te zien van de bestellingen die Italiaanse fabrikanten op de binnenlandse markt ontvingen. Die wordt echter gecompenseerd door de stabiliteit van de buitenlandse markten.’ Dat zegt Barbara Colombo, voorzitter van UCIMU-SISTEMI PER PRODURRE. Ze geeft aan dat de algemene daling van de vraag in de machinebouw een reactie is op de hausse van de voorgaande jaren. ‘Aan de andere kant, als we ons concentreren op het laatste kwartaal, wordt de daling ook en vooral beïnvloed door de onzekerheid op de markt. Ook wachten de Italiaanse productiebedrijven op fiscale stimuleringsmaatregelen. Dit alles als antwoord op de behoefte van de Italiaanse industrie om door te gaan met het digitale transitieproces. Die moeten in lijn met de nieuwe Europese richtlijnen voldoen aan de criteria op het gebied van duurzaamheid en groene productie’, aldus Colombo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.