Nieuws
Glas in Beeld

De redactie van Glas in Beeld wenst u een fijne vakantie! Vanaf medio augustus vindt u op onze site weer dagelijkse updates over het produceren, bewerken en toepassen van vlakglas. Zo staat het najaar onder meer in teken van de Glasstec in Düsseldorf, ’s werelds grootste beurs op het gebied van glas en natuurlijk de inschrijving voor de Glas Award die op donderdag 9 februari 2023 tijdens de Bouwbeurs in de Jaarbeurs te Utrecht zal worden uitgereikt. Aanmelden kan tot 11 oktober 2022. Nog niet ingeschreven? Meld uw project, toepassing of initiatief aan voor de Innovatie en Glas Award.

De komende uitgave van Glas in Beeld (#4 -september 2022) heeft onder meer als onderwerpen de Glasstec, de Veiligheidsladder, condens en het boren van glas, gebogen glas in extreme formaten en het mogelijke einde van de vrijdagborrel door alcoholverboden.

‘Kostenstijgingen van 500 procent’

In aanloop naar de opening van de beurspoorten in Düsseldorf op dinsdag 20 september reist de organisatie van de Glasstec de wereld rond om met name de pers te informeren. De vorige editie van deze tweejaarlijkse grootste glasbeurs ter wereld was alweer in 2018. Petra Cullmann, directeur van de Duitse Messe en Johann Overath, directeur van het Bundesverband Glas, hopen op evenveel Nederlandse bezoekers als destijds. Al was het maar omdat Nederland in grootte de tweede afnemer van Duits glas is. ‘We zien voor de glasindustrie kostenstijgingen van wel 500 procent.’

Veiligheidsladder bevordert veiligheidscultuur

Steeds meer glasbedrijven krijgen er mee te maken: de Veiligheidsladder of ook wel de Veiligheidscultuurlader of Safety Culture Ladder (SCL) genoemd. Vanaf 1 januari 2022 nemen opdrachtgevers die de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) hebben ondertekend, veiligheidsbewustzijn als verplichting op in aanbestedingen en contracten. Om de veiligheid in de bouw naar een hoger niveau te brengen, hebben de ondertekenaars gezamenlijk afspraken gemaakt. Ze zetten de Veiligheidsladder in als instrument en onderaannemers moeten er verplicht aan voldoen.

Gebogen glas in extreme formaten

Q-residence in Amsterdam Buitenveldert is een fraai glas- en gevelproject van vandaglas projects in samenwerking met gevelbouwer Blitta. De golvende betonnen gevelelementen beginnen nu de vormen van het gebouw zichtbaar te maken. Maar niet alleen het beton is beeldbepalend: dat geldt ook voor het (warm) gebogen isolerend dubbelglas in extreme ruitafmetingen tot 3.184 x 5.170 mm.

Over condens en het boren van glas

Condensatie is een fysisch verschijnsel waar je niet omheen kunt. Condens aan de binnenzijde van het glas komt door slecht isolerend glas en/of bewonersgedrag. Maar hoe zit het met condens aan de buitenzijde van het glas? Een waarom condenseert de ene ruit in dezelfde gevel wel en de andere niet? En het kan nog gekker: condens tussen het glas waarbij cowboys in de markt het lekkende glazen denken te kunnen ‘verhelpen’ met ventilatie door gaten in het glas te boren….

Einde vrijdagborrel door alcoholverboden?

Glasbedrijf La Paloma hangt een dwangsom van 2500 euro boven het hoofd vanwege het schenken van alcohol tijdens een bedrijfsborrel. Eigenaar Jerry Kers vindt dat belachelijk en maakte bezwaar bij de gemeente. De uitspraak laat lang op zich wachten. Onze ‘huisadvocaat’ begrijpt dat wel: ook hij is niet zeker over hoe een rechter de nieuwe alcoholwet interpreteert als het gaat om bedrijfsborrels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.