Nieuws

BRS Building Systems uit Moerkapelle engineert, levert en monteert acht stalen PV-bomen en vijftig PV-bloemen langs de N329 die wordt omgebouwd tot de ‘Weg van de Toekomst’. De Provincie Noord-Brabant en de Gemeente Oss hebben de ambitie om de meest innovatieve en duurzame weginfrastructuur ooit te realiseren. In het ontwerp zijn maatregelen bedacht om de weg niet alleen in zijn eigen energiebehoefte te laten voldoen, maar ook nog eens jaarlijks 100.000 KWh terug te leveren aan het net.

Langs de weg worden fotovoltaïsche panelen ingepast in de vorm van PV-bomen en PV-bloemen. De bomen worden opgebouwd uit ronde buizen die parallel langs elkaar liggen (Ø 101 mm). De stam bestaat uit 36 buizen die zich in vieren splitst die zich vervolgens vertakken om in drie enkele buizen te laten eindigen in een ronde ring waarop de PV-panelen worden bevestigd. De ronde zonnepanelen hebben een doorsnede van Ø 2.200 millimeter en zijn elk voorzien van 89 polykristalijne zonnecellen. Deze zonnecellen hebben een vermogen van circa 3,82 Wp per cel en dus heeft elk rond zonnepaneel een vermogen van circa 340 Wp. De zonnebomen zijn elk voorzien van twaalf takken en op elke tak komt een zonnepaneel, met als resultaat een totaal vermogen per zonneboom van ongeveer 4.100 Wp. Om de uiteindelijke opbrengst van een zonnepaneel te bepalen wordt er gekeken naar de locatie, oriëntatie en naar de hoek waaronder de zonnepanelen worden geplaatst. Indien zonnepanelen richting het zuiden en onder een hoek van circa 20 tot 40 graden worden geplaatst zal 1000 Wp (1 kWp) aan geïnstalleerd vermogen ongeveer 900 kWh aan elektriciteit opwekken. Voor de zonnebomen betekent dit een opbrengst van 4.100 x 0,9 = ca. 3.700 kWh aan elektriciteit per jaar.

De gemeente Oss en de provincie Noord-Brabant hebben tijdens het Nationale DUBO Congres de prestigieuze DUBO-Award gewonnen met De Weg van de Toekomst. De jury complimenteerde het project: ‘Een waar voorbeeld van innovaties op het gebied van duurzame infrastructuur, die daadwerkelijk in uitvoering is en voor anderen als inspiratiebron kan dienen. Uniek en scoort zeer hoog op de criteria innovatie, effectiviteit en toepasbaarheid. Bij herhalingsprojecten zal de financiële haalbaarheid gaan toenemen.’ Opdrachtgever van het werk is voor BRS Ballast Nedam IPM met wUrck als architect. Meer informatie: www.brs.nl

7 reacties op “PV-bomen en PV-bloemen voor Weg van de Toekomst

 1. Wij zijn erg geïnteresseerd in zonne-energie en we vragen ons af of zo’n “zonneboom” ook door particulieren kan worden aangeschaft en wat de prijs daarvan is.

  • Myckel schreef:

   Beste Huub en Joke,
   Wij zijn ook geïnteresseerd in een dergelijke boom. Zijn nu proberen met het bedrijf in contact te komen om kosten op te vragen. Ons doel is namelijk een energie neutrale horeca gelegenheid te worden. Wellicht kunnen we elkaar helpen met het drukken van de aanschaf door samen te werken? Met vriendelijke groet,
   Myckel de Vries

 2. Arie Ketelaars schreef:

  Beste Huub en Joke en Myckel,
  Ik ben benieuwd of het jullie gelukt is zo’n zonneboom aan te schaffen. Ik ben hier nl. Ook in geinteresseerd.
  Hartelijke groeten

  Arie Ketelaars

 3. hendrik wijkstra schreef:

  neef pas mij zon boompie voor donnie

 4. j. van Hoek schreef:

  Wij zijn leverancier van een vergelijkbare oplossing, die minder ruimte in beslag neemt en een hogere kWh jaaropbrengst heeft.

  U kunt contact met ons opnemen voor informatie.

 5. Dick van Driel schreef:

  Beste heer of mevrouw Van Hoek.

  Dat is interessant. Hoe komen we met u in contact? Is er een website?

  Hgr.
  Dick van Driel

 6. Ad Schellekens schreef:

  Ad Schellekens
  Ook wij zouden graag in contact komen met J.van Hoek voor vergelijkbare oplossingen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.